Gafă la CJ Hunedoara: L-au făcut cetățean de onoare, dar au uitat să-l cheme la festivitate

Angajaţii instituţiei au uitat să-l cheme în plen pe sportivul Avram Iancu, căruia urma să i se decerneze, la începutul şedinţei, titlul de „Cetăţean de onoare”. Proiectul a fost amânat, iar înotătorul din Petroşani a fost sunat şi chemat rapid la Deva. Liberalii au cerut demisia secretarului judeţului, Sorin Ştefoni.

Proiectul de hotărâre privind conferirea titlului de „Cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara” domnului Marius Avram Iancu” era al treilea punct pe ordinea de zi a şedinţei, una care avea pe listă 29 de proiecte. După ce consiliera Doiniţa Maria Bălănesc, iniţiatoarea proiectului, a observat că sportivul nu era în sală, a început agitaţia, mai ales că aceasta a spus conducerii Consiliului Judeţean, înainte de şedinţă, că: „Vinovatul ar trebui să plătească”. Preşedintele de şedinţă, Daniel Andronache a cerut aleşilor judeţeni să amâne discutarea proiectului până la finalul întâlnirii, moment până la care sportivul avea timp să ajungă în sala de plen.

Sunat şi chemat de urgenţă la Consiliul Judeţean, Avram Iancu a ajuns undeva către finalul şedinţei, în destul timp pentru ca aleşii liberali să sesizeze neregula şi să se pună de acord: „O să cerem demiterea domnului secretat atât pentru gafa făcută cu invitarea lui Avram Iancu, dar şi pentru că nu este atent cu actele”, spune Vetuţa Stănescu, din grupul consilierilor liberali. Practic, la finalul expunerii de motive al unui proiect, apărea numele şefului instituţiei, Mircea Flaviu Bobora, însă cu titulatura de vicepreşedinte, iar greşeala era corectată din pix. Întrebat de ziarişti despre cele două greşeli, secretarul judeţului spune: „Cei de la departamentul de relaţii externe aveau datoria de a-l invita pe domnul Avram Iancu  pentru că ei au întocmit raportul de specialitate. O să facem o analiză să vedem cine se face vinovat de aceste greşeli.” Şi totuşi consilierul judeţean liberal Florian Toma a cerut demisia secretarului: „În loc să avem un moment festiv, noi ne trecem numele pe lista celor care oferă titluri şi nu îi cheamă pe oameni să le primească. Aţi transformat o festivitate într-o parodie (…) secretarul judeţului trebuie să-şi prezinte demisia. Nu se poate să ne batem joc de o instituţie publică, iar responsabilitatea unei asemenea greşeli trebuie asumată şi persoana sancţionată.” Liberalilor le-a răspuns în schimb vicepreşedintele Daniel Andronache: „Am avut puterea să îmi cer personal scuze pentru o disfuncţionalitate, pentru că eu asta consider că s-a întâmplat.”

După înmânarea actului care îi conferă sportivului Avram Iancu titlul de „Cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara”, acesta a dat de înţeles că a trecut peste „disfuncţionalitatea” care l-a făcut să gonească cu maşina până la Deva şi le-a mulţumit aleşilor hunedoreni, mai ales iniţiatorului: „Acest titlu este un titlu important pentru mine, unul care mă onorează. Actul de a dona şi de a recunoaşte meritele cuiva nu este obligatoriu. Vă mulţumesc că v-aţi asumat actul de recunoaştere al performanţei mele, care, datorită românilor care mi-au fost alături, nu mai e o performanţă personală, ci o victorie a tuturor românilor. (…) Vă promit că şi în continuare voi aduce onoare judeţului şi ţării.” Marius Avram Iancu este primul sportiv din lume care a străbătut înot Dunărea de la izvoare, până la vărsarea în mare, fără echipament de protecţie. Aventura sportivului din Petroşani a durat 89 de zile.

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *