Geoparcurile din România spun „Poveștile Pământului” în județul Hunedoara

O expoziție itinerantă aduce în atenția publicului larg asocieri inedite între elemente legate de planeta Pământ și aspecte din viața de zi cu zi. În județul Hunedoara, expoziția „Poveștile Pământului” face primul popas, până pe 3 mai 2022, în Sala Bethlen de la Castelul Corvinilor.

În spectaculosul edificiu medieval, vizitatorii sunt invitați să arunce o privire spre istoria planetei noastre scrisă în piatră de mișcările Pământului, forme de viață din vremuri de mult apuse, vegetație transformată în resurse naturale și obiecte din viața de zi cu zi.

De exemplu, mina de cărbune a unui creion a fost parte dintr-un copac falnic, în urmă cu câteva sute de milioane de ani.

Sau, la început de secol XX, un nobil transilvănean, atras de știință și de aventură, descoperea fosilele primilor dinozauri pitici. Mai mult, dacă vă plimbați pe străzile din Viena sau din Budapesta s-ar putea să călcați pe pavaj din lava întărită a unui vulcan de pe teritoriul României. Cu siguranță, ați citit în copilărie povestea „Sarea în bucate”, dar v-ați întrebat vreodată cum se formează acest ingredient atât de comun în bucătărie?

Expoziția reunește obiecte și povești unice din cele patru geoparcuri internaționale și aspirante UNESCO din România. Vizitatorii sunt invitați la o călătorie în timp și spațiu, pe teritoriul țării noastre, în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului (județul Hunedoara) și în geoparcurile aspirante UNESCO Ținutul Buzăului (județul Buzău), Oltenia de sub Munte (județul Vâlcea) și Carpaterra (județul Brașov). Fiecare geoparc a contribuit cu informații, ilustrații și obiecte reprezentative în măsură să ne ajute să înțelegem cât de profundă este legătura între planeta noastră, elementele naturale și viața de zi cu zi.

„Sunt patru povești formidabile și unice ce descriu diversitatea geologică a României,  Țara Hațegului, zona Racoș – Rupea, zona Oltenia de sub Munte și Ținutul Buzăului. Sunt patru povești ce acoperă un interval de aproape 200 de milioane de ani din istoria Pământului”, afirmă dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București.

 

Expoziția își va continua călătoria la Galeriile de Artă din municipiul Deva, la Casa de Cultură a Studenților din Petroșani și în mai multe localități de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului. Până acum, ea a mai fost prezentată în fața publicului din geoparcurile aspirante UNESCO Carpaterra și Oltenia de sub Munte.

„Poveștile Pământului” este o expoziție organizată de Forumul Geoparcurilor din România, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, geoparcurile aspirante UNESCO Ținutul Buzăului, Oltenia de sub Munte și Carpaterra și Muzeul Pedagogic Brașov, în cadrul proiectului RECONNECT – Noaptea Cercetătorilor.

 

 

*****

 

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 169 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

 

Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro

Pentru informații privind Universitatea din București accesați: www.unibuc.ro

 

 

Adina POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.