LANSARE DE CARTE. Mihaela Miroiu, „Povestiri despre Cadmav”. Un roman al vieții ca joc al intelectului cu memoria

Astăzi, 11 aprilie 2022,  începând cu ora 17:00, la Galeriile  de Artă din Hunedoara, are loc lansarea cărţii prof. univ. MIHAELA MIROIU – „Povestiri despre Cadmav”.

Lansarea acestei cărți reprezintă un eveniment remarcabil, pe care iubitorii de cultură autentică și consistentă nu-l pot rata. Mai ales pentru că această cunoscută dăscăliță universitară specializată în mai asprele științe politice lansează astăzi un roman. Iar acest roman se anunță o întregire culturală și simbolică a Mihaelei Miroiu, parcă legând studiile sale de filosofie cu șirul lung de ani în care scrisul, în sens literar, pare să-i fi servit de culcuș trainic și chiar de tainiță pentru fragmente delicate de odihnă în drumul vieții.

Este o carte „de tinerețe dar nu de începătoare”, cum spune criticul Ioan Bogdan Lefter, o carte a intelectului pus în slujba unui joc complicat al memoriei, al fragmentelor de viață reală care întrupează într-un imaginar remarcabil, al salturilor pe niveluri de energie și înțelegere, un roman care cere participare și minte deschisă.

„Nu vreau să vă spun mai mult. Las cartea să îşi spună povestea. Fiindcă, până la urmă, asta s-a şi întâmplat. Fiecare poveste a început să se scrie de capul ei. Nu mai ştiam cine este, unde este şi ce va face Cadmav. Poate că mergea în direcţia planurilor mele. Poate că mintea mea se metamorfoza în direcţia personajelor care îl făceau posibil. Poate că cea care scria era cititoarea cărţilor vremii ei, topite în propriile gânduri.

La 33 de ani, vârstă cristică, am încheiat cei trei ani de prizonierat voluntar în starea de Cadmav. Era 1988. Între timp, felii de carte au ajuns la fiecare dintre cei care şi-au topit visările în personajele cărţii. Laolaltă alcătuiau un grup de convieţuire prin cultură şi solidaritate, aşa cum erau şi alte grupuri în acei ani. Toţi cei care au fost deopotrivă surse de imaginare şi martori ai scriiturii l-au făcut posibil pe Cadmav şi au făcut din Cadmav un loc al memoriei, desigur, ca stare interioară. Locul memoriei. Nu l-au uitat niciodată, aşa cum am făcut eu. Fireşte, această carte le este dedicată.”, așa ne spune Mihaela Miroiu și vom lăsa și noi, deocamdată, să plutească misterul cărții asupra noastră până la lectură.

Nu pierdeți întâlnirea cu o doamnă a școlii românești și a literelor care prind viață în mâini măiestre, astăzi, la Hunedoara.

Credit: pentru fotografia de titlu am folosit o imagine a lui Lucian Muntean preluată din pressone.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *