Grădinile și cerul din Hunedoara, orașul păstorit de Bobouțanu

Înfloresc grădinile, ceru-i ca oglinda.” Este șlagărul zilei (și, bineînțeles, și al nopții) interpretat de către primarul Bobouțanu împreună cu toți țipuritorii lui, pe toate canalele, pe toate gamele, cu toate corzile  (vocale și nu numai) întinse, gata să se rupă din cauza eforturilor și a teancurilor de bani agățate de primar în arcuș. Doar se știe, din vechime: cine plătește, comandă muzica!

Grădinile, ca grădinile. Peste tot, inclusiv în Hunedoara, la vremea asta, în mare mila Lui, Dumnezeu înflorește grădinile, pentru noi toți, și pentru drept-credincioși și pentru păcătoși! Mulțumită unor înaintași care de ocupau, acum zeci de ani, de aspectul zonelor verzi ale Hunedoarei, mai avem, pe ici, pe colo, câte un colț frumos, pe care oameni cu dragoste de oraș s-au străduit să-l apere, în ciuda unor dispoziții aiuritoare date de mai marii Primăriei, de-a lungul vremii. Strada Revoluției din Hunedoara, cu caișii ei (sau piersici, meri sălbatici, mă rog, controversa este departe de a fi tranșată, din cauza abundenței de părelologi și a penuriei de specialiști) face mândria hunedorenilor să tresalte și face deliciul turiștilor care nimeresc intrarea pe această stradă în drumul spre Castelul Corvinilor, căci, la întoarcere, fiind sens interzis, pleacă din oraș fără să aibă habar pe lângă ce au trecut.

Dacă te muți, însă, cu privirea alături de coroana înflorită a pomilor și proaspăt înmugurită  a copacilor, ceea ce vezi te deprimă. Cerul Hunedoarei este din ce în ce mai poluat, pe măsură ce poluatorii zonali au băgat de seamă că șeful administrației locale, primarul, cel care are obligația să apere interesele comunității, n-are nicio apăsare, din cauza asta. Așa că… dă-i să meargă, căci „satul n-are câini”, în sensul că n-are autorități să-l apere. Altfel, de câini concreți, adevărați, nu ducem lipsă! În plin oraș, în Hunedoara, și mai ales în zonele mărginașe, transformate în gropi de gunoi, adevărate focare de infecție, căinii te rup în două dacă nu ai cu ce să te aperi!

După ce liberalii din Consiliul Local au făcut interpelări de au răgușit, s-a trezit din hibernare și primarul Dan Bobouțanu, astfel încât ne informează prin publicația lui “de partid și de stat”că problema „s-a rezolvat”: s-a mutat mai la toamnă, termen până la care se vor termina, zice-se, niște lucrări antipoluare. Oricum, pe cerul plumburiu al toamnei, praful se vede mai puțin. Dacă cineva dă peste necazul unei boli, respiratorii dar nu numai , până atunci, Dumnezeu cu el!

Atât a reușit să rezolve?! El, marele primar Dan Bobouțanu, care se crede a fi chiar „mai ceva” decât Iancu de Hunedoara?! Replica INFO-HD, care nu-i va cere niciodată bani să-i tipărească calendare mărind artificial luna februarie de la 28 la 31 de zile, așa cum îi mărește artificial și impresia că este un primar bun și iubit, îi dă un sfat gratis: trei sferturi din praful din Hunedoara dispare, dacă se mătură zilnic corect străzile și se mai și spală/stropesc, din când în când!

Haide, dom’ Primar Bobouțanu! Că de Paște, în loc să ne umpli de respect, pe care îl meritam, căci ți-am dat soarta noastră pe mână, ne-ai umplut de praf!  Hai, că acum vine 1Mai, și poate că sărbătoarea asta îți este mai lângă suflet decât Paștele! Ce naiba, dom’ne! Ține cadența mai cu talent, căci… înfloresc grădinile!   

 

Monica Pana

 

2 comentarii la „Grădinile și cerul din Hunedoara, orașul păstorit de Bobouțanu

  • 18 aprilie 2018 la 11:49
    Permalink

    Sa vedeti cum infloresc ciorile in tot orasul… Seara si dimineata parca am fi pe platoul de filmare de la Pasarile de Hitchcock….Este un zgomot si o mizerie din cauza lor, ceva de nedescris. Pacat ca primaria nu stie decat sa taie copacii in care ciorile isi fac cuib, doar ca asa nu rezolva nimic, ca se muta in alt loc – acum mai au putin si ocupa tot parcul Corvinul. Acolo ce o sa mai faca, ca nu au voie sa taie copacii decat cu aprobare speciala. In plus, atata timp cat au de mancare si nu sunt omorate nu o sa plece din oras, se muta pe cladiri. Uneori, seara, acoperisul de la scoala generala 3 e plin de ciori. Deci taiem toti copacii dar nu scapam de ele. Super idee, ce sa zic.

    Răspunde
  • 19 aprilie 2018 la 9:54
    Permalink

    In completare – Agentia pentru protectia mediului Hunedoara tocmai a trimis la primaria Hunedoara o adresa prin care i se spune primarului cu ce asociatie de vanatori sa ia legatura pentru eliminarea ciorilor. Deci ciorile se pot impusca, nu mai e nevoie sa se taie copaci. Si in Timisoara tot prin impuscare au scapat de ele, dupa ce au incercat cu plase, aparate de zgomot.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *