Gripa a provocat până acum zece decese, numărul îmbolnăvirilor fiind în creştere

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat, joi, că, în sezonul 2019 – 2020, s-au înregistrat zece decese provocate de gripă, la pacienţi din mai multe judeţe. În Prahova şi în municipiul Bucureşti au fost câte doi pacienţi care au decedat şi la care medicii au confirmat virus gripal. Săptămâna 20 – 26 ianuarie este considerată prima săptămână epidemică, numărul îmbolnăvirilor fiind în creştere.

”În săptămâna 20.01.2020 – 26.01.2020 (activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate medie, cu extindere naţională. Rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 50%. Au fost raportate la nivel naţional 3.645 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul ţării, mai multe cu 7.4% comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămâna a anului precedent. Pentru municipiul Bucureşti – numărul total de raportări de gripă clinică, la toate grupele de vârstă, în săptămâna 20.01.2020 – 26.01.2020, a fost de 1.366 (din care 74 au fost confirmate cu laboratorul)”, a transmis, joi, INSP.

Sursa citată a precizat că, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 102.981, cu 23.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămâna a sezonului precedent (134.201) şi cu 26.1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (81.646).

”Menţionăm că în sezonul precedent vârful epidemic a avut loc cu 3 săptămâni mai devreme decât în mod obişnuit. Deorece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate, săptămâna 4 a fost caracterizată că prima săptămâna epidemică din acest sezon”, a mai transmis INSP.

Sursa citată a precizat că, în săptămâna vizată, au fost confirmate 7 decese noi cu virus gripal. De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 10 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 2 tip B şi 1 tip A în curs de subtipare.

În judeţele Argeş, Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa, Hunedoara, Sibiu şi Vaslui s-a înregistrat câte un deces, iar în Prahova şi municipiul Bucureşti au fost câte două decese.

În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 69 decese confirmate cu virus gripal .

De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 398 cazuri de gripă.
De asemenea, au fost raportate 15 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SĂRI), cu 4 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 75 mai puţine faţă de aceeaşi perioada a sezonului precedent.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *