Guvernul a adoptat o OUG care acordă sprijin pentru companiile care sunt nevoite să flexibilizeze programul de lucru al angajaților

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a prezentat un program, adoptat de Guvernul României, pentru acordarea de ajutoare pentru companiile care doresc să reducă programul de lucru al angajaţilor, dar şi pentru persoanele care lucrează independent, pentru sezonieri şi chiar pentru zilieri.

Potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru, statul va plăti diferenţa faţă de salariul de bază brut, prevăzut în contractul de muncă, şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate în cazul angajaţilor cărora li se va reduce programul de lucru.

„Guvernul a adoptat această OUG care se referă la următoarele aspecte: în primul rând sprijină angajatorii care sunt în situaţia de a flexibiliza programul de muncă al angajaţilor în sensul în care îi sprijină pe angajatori să  poată face acest lucru cu un aport din partea  statului. Este vorba despre reducerea programului de lucru, până la 50% din acesta, iar statul  urmează să plătească diferenţa faţă de salariul de bază  brut, prevăzut în contractul de muncă, şi salariul  de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate. Precizez, maximum care se poate reduce din activitatea  unei persoane este de 50% din  contract de muncă. Sumele se plătesc prin sistem de rambursare, prin acelaşi sistem folosit şi cu prilejul şomajului tehnic, adică  prin AJOFM care au făcut o treabă excelentă în această perioadă şi care  vor gestiona şi această măsură. Reducerea timpului de lucru se va face doar pe baza informării şi consultăii sindicatelor, respectiv a salariaţilor, în cazul în care nu există  sindicate în respectiva unitate şi se poate face doar  pentru cel puţin 5 zile lucrătoare, cu anunţarea salariatului cu 5 zile anterior producerii acestei decizii”, a declarat Alexandru.

Pentru a beneficia de acest program, companiile trebuie să îndeplinească anumite condiţii.

„Sunt câteva condiţii pe care le-am stabilit în proiectul de ordonanţă, în OUG, pentru ca angajatorii să poată  accesa această măsură. În primul rând, cel puţin  10% din salariaţi vor trebui să fie în situaţia  reducerii programului de lucru. Cifra de afaceri din luna anterioară sau dinaintea lunii anterioare trebuie să  fie scăzută cu cel  puţin 10% faţă de  luna similară din anul anterior. Cu alte cuvinte,   am pus o condiţie atât pentru scăderea cifrei de afaceri la nivelul unităţii respective, cât şi la nivelul  numărului de salariaţi. Măsura pe care guvernul Ludovic Orban a luat-o pentru cei care vor intra în program flexibil de lucru şi care înseamnă, repet, reducerea timpului de lucru cu acoperirea a jumătate din salariu de către angajator şi  cu diferenţa de 75% de către stat, se va aplica până la 31 decembrie 2020”, a mai declarat Alexandru.

Programul Guvernului se adresează şi celor care lucrează în regim independent.

„Aceeaşi măsură se adresează, pentru că avem semnale de la aceştia că se confruntă la rândul lor cu o serie de dificultăţi, se adresează şi celor care lucrează în regim independent, profesioniştii, conform codului civil pe care  guvernul Ludovic Orban, prin măsurile luate i-a sprijinit şi  în perioada stării de urgenţă, respectiv de alertă, şi acestora ne adresăm cu un sprijin de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, această sumă se adresează celor care lucrează în regim independent. Plata de va face ca la şomejul tehnic prin Agenţiile de Păţi şi Inspecţie Socială, urmând ca măsura să fie aplicabilă până la sfârşitul  acestui an. Măsura se va aplica celor care au beneficiat de indemnizaţie pe perioada şomajului tehnic”, a mai declarat Alexandru.

De asemenea, sezonierii şi zilierii sunt sprijiniţi.

”Ne adresăm şi altor categorii, aflate în căutare de sprijin în această perioadă, cum ar fi cei care lucrează în  activităţi sezoniere, prin contracte individuale de muncă cu timp limitat. E vorba de acordarea unei sume care reprezintă 41,5% din câştigul salarial al  acestora, măsura urmând să fie aplicată pe o perioadă de 3 luni. Şi pentru sezonieri plata se va face în sistem de rambursare prin AJOFM, în 10 zile de la depunerea cererii. Ne adresăm şi celor care lucrează ca zilieri, în diverse domenii, acestora urmând a li se deconta prin  intermediul angajatorilor, un procent în cuantum de 35% din  remuneraţia cuvenită fiecărei zi de lucru, pe o perioadă de 3 luni, până la 31 decembrie 2020. Şi în acest caz plăţile se vor face prin Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială”, a mai declarat Alexandru.

Ministrul Muncii a adăugat că în 10 zile de la depunerea cererilor, angajaţii şi angajatorii vor beneficia de acest program.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *