Guvernul a adoptat patru hotărâri de guvern în domeniul energiei

Ministrul Energiei a afirmat că în şedinţa de Guvern au fost adoptate patru hotărâri de guvern, primele două referindu-se la exceptarea de la plata procentului de 90% şi reducerea acestuia la 50% a dividendelor pe care statul român le ia de la Romgaz şi Nuclearelectrica, companii care sunt angrenate în proiecte mari de investiţii. 

Virgil Popescu a precizat că se dă un semnal că statul român lasă mai mulţi bani în companii, pentru a face investiţii.

El a mai explicat că ambele societăţi sunt listate la Bursă şi în această seară vor aproba situaţiile financiare. „Se va convoca Adunarea Naţională a Acţionarilor, până în data de 28 aprilie, în 30 de zile, şi vor fi aprobate. Esra necesară această hotărâre pentru că cele două companii sunt listate la Bursă”, a spus Popescu.

Al treilea proiect adoptat, vineri, este prelungirea schemei bonusului de cogenerare pentru CET-uri, după ce au primit aprobarea de la Comisia Europeană, în urma noritifcării, în luna noiembrie.

„Schema de bonusuri pentru cogenerare pentru CET-uri le care asigură încălzirea oraşelor, este prelungită până în 2023, vizând posibilitatea companiilor să acceseze bani de investiţii”, a mai spus el.

Ultima Hotărâre de Guvern aprobată, foarte importantă, potrivit ministrului Energiei, se referă la inventarierea tuturor imobilelor Companiei Naţionale a Uraniului.  „Fără această intabulare, nu se putea trece la finalizarea circuitului integrat nuclear în România, odată cu aprobarea acestei Ordonanţe, puntem să finalizăm şi achiziţia uzinei de la Feldioara de către Nuclearelectrica”, a mai spus el.

„Practic, în momomentul de faţă, putem să finalizăm în perioada următoare închiderea circuitului nuclear iar Nuclearelectrica va beneficia atât de posibilitatea de explorare a minereului de uraniu, de proceare la mina de la Feldioara şi evident fabricarea combustibilului şi energiei nucleare”, a mai spus ministrul.

Virgil Popescu a precizat că aceste decizii luate arată voinţa fermă a Guvernului de a continu investiţiile în domeniul energetic, atât a gazelor naturale cât şi a energiei nucleare.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.