Guvernul a aprobat unele modificări fiscal bugetare prin care se reduce cota TVA la 5% pentru cazarea la hotel şi parcurile de distracţii

Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă privind unele modificări fiscal bugetare prin care se reduce cota TVA la 5% pentru cazarea la hotel, serviciile de catering şi pentru parcurile de distracţii. Măsura va intra în vigoare la 1 noiembrie anul acesta. Acelaşi act normativ prevede că primăriile pot obţine împrumuturi de până la 450 de milioane de lei pentru furnizarea de apă caldă şi căldură în sezonul rece.

„A fost aprobată o OUG prin care se reduce cota taxei pe valoarea adăugată pentru turism şi activităţile conexe şi sunt prevăzute mai multe măsuri pentru încurajarea conformării voluntare a contribuabililor şi modalităţi de sprijin a autorităţilor locale. Prin actul normativ se propune ca începând cu data de 1 noiembrie să se extindă aplicarea cotei reduse de TVA de 5 la sută pentru: cazarea la hotel sau în locaţii asemănătoare, precum şi pentru camping, serviciile de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea, parcuri de distracţii şi reacreative. Această măsură are ca scop promovarea turismului, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Acelaşi act normativ se referă la turismul balnear, fiind eliminată cota redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală pentru consum. Măsura va intra în vigoare tot de la 1 noiembrie.

De asemenea, vor fi acordate bonificaţii de 10 la sută pentru plata unor obligaţii fiscale: contribuabilii care primesc în luna noiembrie notificare de la ANAF cu termen de plată 30 iunie anul viitor, în cazul în care plătesc înainte de 15 martie, iar dacă vor fi notificaţi de ANAF în februarie anul viitor, vor primi reducere de 10 la sută în cazul în care plătesc înainte de 31 martie.

Tot prin acest act normativ aprobat de Guvern, primăriile vor putea contracta împrumuturi de până la 450 de milioane de lei pentru asigurarea furnizării cu apă caldă şi căldură în sezonul rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.