Guvernul estimează că la jumătatea lunii august ar putea fi un număr zilnic de cazuri între 1.200-1.600 de COVID-19, dacă se va menţine trendul de creştere

Reprezentanţii Guvernului estimează, în nota de fundamentare a hotărârii prin care a fost prelungită starea de alertă cu 30 de zile, că situaţia infectărilor cu noul coronavirus ar putea ajunge între 1.200 şi 1.600 de cazuri, la jumătatea lunii august, în cazul în care se menţine trendul de creştere.

La capitolul IV din nota de fundamentare, numit „Prognoze de evoluţie”, sunt precizate următoarele: „Luând în considerare diferite cifre medii constante de cazuri confirmate pentru următoarea perioadă şi ţinând cont de absenţa legislaţiei în domeniu pentru aplicarea măsurilor specifice de limitare a răspândirii infecţiei poate fi influenţa viteza de evoluţie, în special în contextul estival în care se creează aglomeraţii în zone turistice răspândite pe tot teritoriul naţional ne putem aştepta la o dublare a numărului de cazuri noi la 12-14 zile”.

Astfel, estimările Executivului sunt: „Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluţia cazurilor noi confirmate a urmat o rata de reproducere supraunitara. Menţinerea acestui trend de evoluţie a situaţiei ar putea să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1.200-1.600 la jumătatea lunii august”.

Potrivit analizelor făcute, „progresele înregistrate în controlul efectelor pandemiei, în perioada anterioară, se deteriorează constant existând riscul dispariţiei efectelor benefice”, potrivit sursei citate.

Executivul precizează că „numărul zilnic de cazuri noi confirmate este ridicat, cu o tendinţă constant crescătoare, faţă de perioada stării de urgenţă şi a primelor 2 săptămâni ale stării de alertă cu următoarele consecinţe:

– Impact nefavorabil asupra stării de sănătate a populaţiei.

– Afectarea capacităţii de funcţionare a sistemului sanitar.

– Limitarea circulaţiei cetăţenilor români în 20 de state ale Europei, cu interdicţie în 3 state (Lituania, Finlanda şi Malta)”.

Prin urmare, „este evident că evoluţia epidemiologică nu poate fi gestionată decât prin, prelungirea stării de alertă, care permite menţinerea activă a tuturor mecanismelor, funcţionarea continuă a componentelor operaţionale de natură să asigure un răspuns coordonat, flexibil şi rapid, precum şi impunerea, la nevoie, a unor măsuri compensatorii proporţionale cu măsurile de relaxare graduală, reprezintă o necesitate justă şi echilibrată raportată la starea actuală, respectiv la evoluţiile prognozate”, mai arată Guvernul.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat miercuri alte 641 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore, din 18.440 de teste, astfel că totalul a ajuns la 34.226.

De asemenea, 21 de persoane au decedat, bilanţul deceselor ridicându-se la 1.952. La ATI sunt internaţi 248 de pacienţi, potrivit informării de miercuri a GCS.

Numărul pacienţilor cu test pozitiv care au fost externaţi la cerere a ajuns la 727. Judeţul Suceava înregistrează 4.1200 de cazuri de îmbolnăvire, Bucureşti – 3.985, Braşov – 2.130, Argeş – 1.570, Galaţi – 1.363, Vrancea – 1.282, Iaşi – 1.094, Botoşani – 1.084, Dâmboviţa – 1.037, Neamţ – 1.013. Judeţele cu cele mai puţine cazuri sunt Satu Mare – 82 de cazuri şi Sălaj – 124 de cazuri. Satu Mare nu a înregistrat niciun caz nou faţă de ziua precedentă.

Guvernul a adoptat, miercuri seară, hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 17 iulie, după ce reprezentanţii Executivului anunţaseră că nu vor fi noi restricţii, dar nici noi măsuri de relaxare. Astfel, rămâne obligatorie purtarea măştii în spaţiile închise, magazine, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, dar se menţin şi restricţiile privind restaurantele în spaţii închise, organizarea de mitinguri şi unele evenimente.

viewscnt

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *