Guvernul pregătește o formă de ajutor de stat pentru sectorul HoReCa

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat, miercuri seară, că ajutorul de 20% din cifra de afaceri pregătit pentru sectorul HoReCa va fi, cel mai probabil, aprobat de Guvern iniţial printr-un memorandum, astfel încât să fie notificată Comisia Europeană. După ce schema de ajutor va primi avizul CE, se va aproba prin OUG. Popescu precizează că absolut toată documentaţia va fi depusă online.

„Este o schemă de ajutor de stat pe care premierul a anunţat-o, care a fost discutată cu mediul de afaceri. Lucrăm de ceva timp la Ministerul Economiei pentru finalizarea acestei scheme. Astăzi am dat aşa un ok pentru o variantă aproape de final. Procedura va fi în felul următor: probabil că vom aproba un memorandum în Guvern, cu schema de finanţare ca să putem ulterior notifica Comisia Europeană, pentru că orice ajutor de stat trebuie notificat la C.E. şi obţinută aprobarea, după care vom avea Ordonanţa de Urgenţă de aprobarea acesteia. E vorba de un ajutor de stat de 20 % pentru pierderea suferită la cifra de afaceri a anului 2020, aferentă anului 2019. Practic, ajutăm companiile din HoReCa pentru pierderile suferite în anul 2020”, a declarat, miercuri seară, la B 1 TV, Virgil Popescu.

Aceasta a explicat că toată documentaţia se va depune electronic, fără drumuri la ghişeu.

„Totul va fi electronic, automatizat. La Ministerul Economiei, toate ajutoarele către IMM-uri, de la acele Certificate de Situaţii de Urgenţă până la Schemele 1, 2 şi 3 pentru IMM-uri sunt pe aplicatii informatice.Totul va fi depus online. Vor justifica cifra de afaceri. Practic, noi avem interconectate bazele noastre cu ANAF-ul şi vedem exact cifra de afaceri pe 2019 şi în cursul acestui an, la sfârşitul anului dacă va fi cazul. Evident, în funcţie de codul CAEN, fie că vorbim de hoteluri, restaurante, agenţii de turism, vor fi eligibili pentru a primi acest ajutor de stat de 20% din cifra de afaceri. Nu mai vrem să plimbăm antreprenorul între agenţiile statului. Totul se va face automat din faţa calculatorului”, a mai declarat ministrul economiei.

Duminică seară, la acelaşi post de televiziune, premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va introduce o formă de ajutor de stat pentru firmele din HoReCa, compensând 20% din pierderea cifrei de afaceri raportat la 2019, dar a precizat că este necesară aprobarea Comisiei Europene în acest caz.

„În zona HoReCa, pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, vom introduce o formă de ajutor de stat care am văzut că este deja folosită în două ţări europene. Este o schemă în care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri raportat la 2019. Efectiv se dau bani, 20% din pierderea pe cifra de afaceri”, a declarat premierul.

Orban a explicat că această măsură de ajutor ar urma să fie aplicată prin Ministerul Economiei.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *