Hard enduro Băiţa 2020: „Covid edition” | GALERIE FOTO

Un endurist face la greu flotări întins între cauciucurile zecilor de motoare strânse pentru debutul cursei în cariera de la Crăciuneşti. Sunt aproape 80 de participanţi, jumătate veniţi de peste graniţă. O mulţime de căşti şi echipamente care mai de care mai colorate fac pârâu de-a lungul drumului.

Ca de obicei, Călin Grecu şi Cristian Radu se ocupă de start. Poartă măşti şi se ţin la distanţă faţă de riderii care îşi turează nerăbdători motoarele. La un semn măsurat pe ceas, pornesc zvâcnit pe potecă şi aruncă valuri de pietricele.

Îngrijorarea de zilele anterioare, a dispărut din vocea organizatorului: Paul Grecu de la MC Haita Deva a reuşit cu oamenii lui să se descurce cu regulile pandemiei. Este prima lor competiţie cu măşti medicale, dezinfectanţi şi triaj epidemiologic. Toţi participanţii care au trecut de consult poartă dovada la mână sub forma unei brăţări de culoare verde, care le permite accesul în concurs. „În prima fază ne-a oprit pandemia, apoi ne-am gândit să facem totuşi ceva, să nu pierdem momentul deşi am trecut prin foarte mari greutăţi cu toate aceste restricţii cu Covid19.

Tuturor participanţilor din străinătate le-am cerut să se testeze, dar chiar şi aşa atât ei, dar şi toţi din echipa de organizare au trecut prin triaj epidemiologic. E prima dată când trebuie să facem aşa ceva, să chemăm echipe medicale. Suntem totuşi afectaţi pentru că participanţii sunt la jumătate faţă de anul trecut. Oricum sunt mai mulţi decât ne-am gândit noi că vor veni. E semn că le place cursa de la Băiţa. Mişcarea face bine, aşa că mergem înainte!”

În acest an, restricţiile au interzis prezenţa publicului, dar câţiva localnici care au aflat de cursă tot s-au strecurat pe drumul către prolog. S-au ţinut departe de participanţi şi staff, dar s-au străduit să filmeze şi să fotografieze cât le-a permis memoria telefoanelor.

E vineri, e prologul într-o fostă carieră de calcar şi primul vine nr. 11. Chiar înainte de final, organizatorul a pregătit o pantă dificilă, unde  motocicletele sar haotic peste şuvoaiele de pietre.

 

Norbert Levente JOSZA

Primii veniţi sunt de departe cei mai buni – urcă panta lin, din prima. „A fost tare bine, traseul mi-a plăcut, am avut şi un pic de noroi, per total a fost tare OK. Îmi place că putem fi la concurs. Noi, când suntem pe tură, nu ne facem probleme cu respectarea regulilor, suntem singuri pe motor, avem cască, doar că nu sunt atât de mulţi concurenţi precum anii trecuţi”, povesteşte Norbert Levente Jozsa, care a terminat cei 15 km accidentaţi ai prologului în 23 de minute. Tot el este şi câştigătorul din acest an, la clasa profi.

 

Un timp bun a scos şi hunedoreanul Raul Pătrău care a terminat cursa pe locul şase. „E super, traseul e ud, exact ce trebuie: noroială şi pante grele. E fain aşa. Nu e aşa de greu pentru noi să respectăm regulile. Noi suntem complet costumaţi, avem cască, ne punem o mască în filtrul de aer de la cască şi asta e”, zâmbeşte tânărul, care concluzionează: „Suntem în siguranţă.”

După ce trec profesioniştii, începe adevăratul spectacol. Riderii fac mişcări rapide pentru a se ţine în şa. Pare un rodeo nebun doar că participanţii se străduiesc să stăpânească nu unul, ci zecile de cai putere care se zbat să-i arunce din şa peste bolovani, în vale. Nărăvaşe,  motoarele sar de sub rideri în poşete spectaculoase.

Câţiva rideri se străduiesc din răsputeri să urce. Ca să ajungă pe buza prăpastiei e nevoie de adevărate lanţuri umane, iar colegii şi organizatorii îşi dau mâinile ca să îi tragă afară din speciala de iad. Încântată, Nicoleta Olariu, vicepreședinta Federației Române de Motociclism, face zeci de fotografii.

Pe rideri nu îi opreşte nimic – nici nămolul, nici terenul accidentat. Sunt atât de pasionaţi de sportul cu motorul încât enduriştii străini au decis să înfrunte restricţiile şi să suporte costurile suplimentare impuse de regulile pandemiei. “Am fost şi anul trecut, locuiesc în Bucureşti acum şi mă bucur de toate cursele şi de etapele de campionat. Este chiar frumos să revin aici. Este cu siguranţă mai dificil în aceste vremuri, dar s-au luat măsuri, totul se respectă potrivit legislaţiei şi cred că reuşim să o scoatem la capăt într-un mod sigur.”

Pentru cei care nu se descurcă şi cad la câţiva paşi de finish, Ghiţă Furca şi Andrei Stănilă din stafful competiţiei sunt gata să dea o mână zdravănă de ajutor.

Joanna PALUCH – concurenta poloneză

Singura fată care a participat la ediţia 2020, Joanna Paluch, face parte din echipa polonezilor. Ei spun că vin regulat în ţară pentru a participa la curse: „E ud traseul în acest an. Nu e chiar atât de greu, dar se alunecă mult faţă de anul trecut, când era uscat şi uşor. Atunci ne-am mişcat rapid. Se şi vede pe mine că sunt plin de noroi. Suntem din Polonia şi nu e greu pentru noi să venim în România; ajungem aici la fiecare trei săptămâni. Ne testăm de fiecare dată când venim, când trecem prin Slovacia şi Ungaria. Nu sunt probleme acum şi, pentru noi, motocicliştii, este destul de sigur.”

Primarul Băiţei, Damian Diniş, susţine că o asemenea cursă ajută mult la promovarea zonei, mai ales în străinătate: „Suntem mult mai cunoscuţi. Mă bucur că şi în acest an s-a putut ţine această competiţie, era păcat chiar dacă este pandemie să se închidă , era păcat să pierdem acest concurs ajuns la a treia ediţie. Participanţilor le este drag să vină în aceste locuri şi este bine că au reuşit să vină şi străini – francezi, olandezi, austrieci, nemţi, polonezi, cehi.”

Golden Mountain face parte din Campionatul Naţional de Hard Enduro. Competiţia din acest an a însumat aproximativ 270 kilometri de traseu off-road. „A fost greu pentru cei din clasa C, din cauza terenului umed şi lutul ăla fain de carieră. A fost Băiţa 2020 „covid edition”, sper să nu ne trezim anii viitori cu ediţii online”, glumeşte Felix Predescu, race managerul de la Golden Mountain. Din cei 79 de concurenţi, circa 50 au terminat cursa.

Felix PREDESCU – race managerul de la Golden Mountain

„Cei de la clasa A şi B au venit pregătiţi. Am avut o ediţie cuminte, fără accidentări. Au venit mai puţini decât anii trecuţi din cauza restricţiilor de călătorie impuse de unele state sau de cerinţele firmelor la care lucrează dincolo. Unii din riderii străini vor intra în carantină la întoarcere, aşa că mulţi au venit hotărâţi să rămână şi la cursa de la Ghelari care are loc în acest sfârşit de săptămână. O să vedem pe câţi îi ţine lanţul să vină şi la Enduro Panorama!”

Competiţia de la Băiţa este o cursă internațională de hard enduro desfăşurată sub autoritatea Federaţiei Române de Motociclism (FRM).

Laura OANĂ

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *