HEIRUP, HEIRUP, BUM! Stăpânii PSD ai belciugelor hunedorene

 

Preambul

Prin acceptarea bolnavă și surdă, dinspre cetățean, a abuzului de autoritate, în România, o mare parte din politicieni, mai ales dintre cei abonați la înalte funcții publice administrative, au ajuns să înțeleagă că sunt protejați de democrația originală românească: nu răspund de gafele lor, de deciziile idioate, de siluirea vieții celorlalți, pentru că, până la urmă, ei și șefii lor de partid fac Legea.

Decenii bolnave, politicienii au făcut și refăcut ghemul încâlcit al vieții românilor, singura grijă fiind ca viața cetățeanului să rămână în ghem, iar viața politicianului să fie fir întins.

Nu e zi de la Dumnezeu în care să nu vedem cum ni se refuză nu viața, nu liniștea și nu cuvântul: ni se refuză viitorul limpede. Vrei să fii competitiv, vrei să fii super-profesionist, vrei să fii lider de partid român sau european, vrei să fii călător în toate visurile omenirii, vrei să fii un om întreg: totul se năruie în fața unei structuri politice de monolit guvernate de lipsă de educație, lipsă de cultură, lipsă de onoare și înțelegere.

Iar fiecare zi dirijată, administrativ, de rău-voitori sau/ și analfabeți înseamnă o zi în care nu putem merge mai departe, o zi în care suntem dispuși să plecăm departe, să renunțăm la visele noastre și la lumea în așezarea ei frumoasă, inteligentă și deschisă.

Să coborâm acum, câteva trepte, acasă, în județul Hunedoara…

Ce se vede

Un Consiliu Județean mai tehui ca cel al zilelor noastre nu a mai prins județul Hunedoara. Dorm domnii pe ei și devin vioi doar când le strigă cineva că și-ar putea prinde degetele în tocul ușii. În șirul deciziilor de la vârful instituției, majoritatea par croite să ne lase cu gura căscată: cum Dumnezeu fură în stare de așa ceva?! Dar nu uită, vremelnicii stăpâni de plantație, să ne amintească, tunător, să ne intre bine în cap: „PSD conduce județul Hunedoara”.

O singură grijă

Da, toată grija conducerii executive a Consiliului Județean Hunedoara pare să se concentreze în impunerea voinței pesediste și a oamenilor din partid în tot și toate, cu aroganța și orgoliul specific. Noul administrator public al județului, deocamdată-pesedistul Costel Avram, chiar a fost extrem de clar în acest sens, într-o recentă declarație publică: „Vreau să vă spun din start: conducerea Consiliului Județean Hunedoara este o conducere politică: Partidul Social Democrat conduce județul Hunedoara”. Ce mai tura-vura: să ne intre bine în cap!

Că județul Hunedoara ar trebui condus prin colaborare de consilierii județeni și aleșii locali, în interesul tuturor hunedorenilor, nu numai pesediști, asta pare doar o poveste de cod administrativ: după exemplul lui Dragnea (puțin bine-plecat în această perioadă) PSD se vrea stăpân, nu partener. Și, ca orice stăpân, face ce-l taie capul și nu dă socoteală nimănui. Hai să punem aici câteva exemple recente.

Cum vor stăpânii, prima parte

La Sarmizegetusa Regia, singurul administrator calificat și motivat al sitului arheologic, cel care l-a și salvat de atâtea ori, chiar pierzând bani și sănătate, Vladimir (Nunu) Brilinski, a fost trimis în pensie rapid, deși stăpânii pesediști ai județului nu au o variantă măcar comparabilă de înlocuire, deși încă sunt multe lucruri complicate de rezolvat acolo. Nu sunt tovarășii stăpâni pesediști la fel de intransigenți cu o mulțime de târâie-mapa din structurile administrative ale județului Hunedoara: la aceia nu se renunță în ruptul capului, chiar dacă nu aduc niciun folos. La Brilinski s-a renunțat ușor, pentru că omul nu este comod politicienilor care fac și desfac pe banii hunedorenilor, pentru că omul a crezut că scopul muncii sale dar și al instituției unde a muncit ar fi să slujească interesele cetățeanului, nu ale umbrelor lui Dragnea sau Dăncilă.

Ca un exemplu de mizerabilă ipocrizie politică, la Sarmizegetusa, stăpânii pesediști l-au pedepsit, vă amintiți, pe Nunu Brilinski, pentru că a pus un acoperiș pe niște pari, pentru a-i adăposti pe turiști de ploaie. A fost declarat „construcție ilegală” și dărâmat. Acel adăpost improvizat, așa cum era el, poate ar fi salvat o viață de om care s-a pierdut cu puțin timp în urmă la Sarmizegetusa Regia – situl arheologic fără adăpost în caz de urgie.

Brusc, după moartea bietului om, stăpânii județului au decis să ridice adăpost temporar de vreme rea la Sarmizegetusa Regia: ceea ce era ilegal și inacceptabil în cazul lui Brilinski, devine legal și perfect acceptabil dacă vor pesediștii: pentru că ei fac legea în viața reală, jos… Să ne-nțelegem și să ne intre bine în cap cine conduce și cum județul Hunedoara, cum am mai spus!

Cum vor stăpânii, partea a doua

Pe la sfârșitul lunii mai 2018, Drumul Județean 685, pe sectorul cuprins între Barajul Gura Apelor – Cabana Rotunda – Poiana Pelegii, poarta de intrare în Retezat, cum i se mai spune, a fost închis temporar de șefii județului. În fapt, drumul fusese închis și în iarna dinainte. „Închiderea temporară a circulaţiei rutiere pe acest tronson s-a impus din cauza fenomenelor de îngheţ-dezgheţ şi a ploilor abundente care au dus la formarea unei ravene (gol) în structura de rezistenţă a drumului existând pericolul de surpare al acestuia. Măsura închiderii a avut ca scop prevenirea unor accidente nedorite”, justificau conducătorii Hunedoarei la vremea respectivă.

Între timp, nu s-a întâmplat mare lucru, în sensul unor decizii care să aducă în normalitate această importantă cale de acces în Retezat.

Întrebări și solicitări cetățenești pe această temă au tot fost puse, dar a fost doar strigăt în van: stăpânii au mereu altă treabă.

Când presiunea publică s-a întețit, brusc stăpânii s-au trezit, temporar. Ba „gura păcătosului” a dat chiar grai adevărului: „A fost o greșeală a noastră, a Consiliului Județean, fiindcă am stat un an jumătate cu drumul închis, crezând că se face singur. Nu s-a făcut singur. Acum lucrurile… Și vom da drumul, ca oamenii să meargă în masivul Retezat cu mașina cât au mers și până acum”, ne-a luminat administratorul județului Hunedoara, Costel Avram, din dreapta tătucului PSD Laurențiu Nistor (la o conferință de presă!).

Să fie Consiliul Județean Hunedoara ca un templu bizar, unde șefii se închină la proiecte: poate se fac singure, poate nu?!…

Voia stăpânilor, partea a treia

Deși viața hunedorenilor e chiar mai rea decât acum câțiva ani, deși guvernul pesedist impune încă mai multe poveri financiare omului de rând, majoritatea pesedistă a Consiliului Județean Hunedoara a votat tarife mai mari la apă și canalizare. De ce nu, dacă tot sunt stăpâni?! Explicațiile cu faptul că nu au fost majorate tarifele în ultimii ani, ani în care unora li se pare că hunedorenii s-au îmbogățit din politica guvernului, sunt cinice și fără-de-obraz.

Nu comentăm mai mult, acum.

NOTA BENE pentru șefii pesediști ai județului

Chiar dacă ne adăugăm cetățenilor care vorbesc în gol solicitând respect din partea „stăpânilor” județului Hunedoara, o instituție hrănită din banii noștri, totuși, vom lăsa aici câteva note de bun simț. Din aceste note, sperăm să înțelegeți că, în fapt, chiar cu necazurile pe care le trăim și amânările forțate ale unui viitor decent, nu PSD conduce județul Hunedoara, ci doar încearcă din răsputeri acest lucru, prin toate mijloacele.

Pe liniuțe, pentru o minimă îndreptare, dragi stăpâni de plantație hunedoreană:

– Poate nu ar fi rău să citiți, recitiți și să înțelegeți cum trebuie articolul 85, aliniatul 2, din noul Cod Administrativ: „În relațiile dintre consiliul local și primar, consiliul județean și președintele consiliului județean, precum și între autoritățile administrației publice din comune, orașe, municipii și autoritățile administrației publice de la nivel județean nu există raporturi de subordonare; în relațiile dintre acestea există raporturi de colaborare” (sublinierea ne aparține).

– Mai mult de jumătate din electoratul hunedorean nu este pesedist și nu v-a vrut stăpâni (acum, în toamna lui 2019, sunt încă mai mulți!); în fapt, nici măcar o majoritate bună din cei care v-au votat nu au vrut stăpâni ca voi.

– O mulțime de unități administrative din județul Hunedoara nu sunt sub stăpânire și de umilință PSD, dar și cu acelea aveți OBLIGAȚIA de a colabora, și acele comunități aveți OBLIGAȚIA de a le sprijini prin actul administrativ.

– Încercați să nu mai pedepsiți oamenii care muncesc cinstit, dar nu pentru partid, ci pentru județul Hunedoara; și poate mai răriți din incapabilii care fac de rușine funcțiile publice și ne fac viața amară.

– Înțelegeți următoarea distincție: dacă, pentru voi, viața, prezentă și viitoare, este dependentă ombilical de politică, pupat în fund și PSD, pentru noi, ceilalți, viața depinde de cât de bine învățăm și muncim cinstit: cel puțin așa ne-am dori, dacă ne-ați lăsa!

Atât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *