Hotărâre de Guvern pentru închiderea definitivă a minei Petrila

Activitatea de producție a cărbunelui a încetat la mina Petrila în data de 30 octombrie 2015. Atunci au demarat procedurile de închidere și ecologizare. Abia acum, la 3 ani distanță se elaborează hotărârea de Guvern pentru închiderea definitivă a unității miniere. În acest sens a fost elaborat proiectul de hotărâre a Guvernului pentru  aprobarea  închiderii definitive şi monitorizării factorilor de mediu post-închidere a obiectivului Mina Petrila din cadrul  Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului – S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Energiei.

Potrivit documentului, rezervele geologice neexploatate ale Minei Petrila rămân în gestionarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

„În urma încetării definitive a activității de extracție a huilei de la Mina Petrila, rezervele geologice de cărbune din perimetrul minier, existente la data de 01.01.2016 vor fi preluate, în condițiile legii de către Agenția Națională de Resurse Minerale, ca autoritatea competentă în domeniul resurselor minerale. Ulterior adoptării prezentei Hotărârii de Guvern, autoritatea competentă Agenția Națională de Resurse Minerale va emite decizia de încetare a concesiunii acordată prin licența de exploatare”, arată documentul.

Ulterior adoptării prezentului proiect de hotărâre a Guvernului, autoritatea competentă Agenția Națională de Resurse Minerale va emite decizia de încetare a concesiunii acordată prin licența de exploatare. Mina Petrila a înregistrat pierderi economice substanţiale în perioada 2007 – 2010, iar explozia subterană produsă în anul 2008 a redus capacitatea de producție a minei cu cca. 70%. Astfel a fost luată decizia închiderii minei şi  includerea ei în Program de închidere.

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *