HUNEDOARA FIERBINTE: Bătăliile electorale ale anului, între subtilitate și mizerie politică

Județul Hunedoara a intrat, deja, în febra alegerilor. Ca în toată țara, deja nu mai contează dacă vor fi sau nu alegeri anticipate, dacă pârdalnicul Coronavirus va schimba termenii alegerilor: este an electoral și nu e timp de pierdut. De la lupte subtile, până la mizerii împroșcate în public, nimic nu va lipsi din bătăliile electorale ale anului 2020. În această analiză vom face doar câteva note de importanță în acest moment.

Într-un prim pas, ar fi de notat care sunt surprizele momentului.

Acestea sunt relativ puține, dar interesante și cu impact care nu era prevăzut.

Cursă de spectacol la fruntea județului

Am avea de notat, în primul rând, faptul că Mircea Moloț a reintrat vijelios în cursa electorală la locale, preluând din nou șefia ALDE Hunedoara și, de acolo, intrând în competiție pentru președinția Consiliului Județean Hunedoara. Intrarea lui Moloț, un politician experimentat, în cursa pentru șefia CJ Hunedoara îi pune la lucru pe ceilalți candidați care contează, respectiv Adrian David, candidatul PNL, și Laurențiu Nistor, candidatul PSD. Jocul interesant este între Mircea Moloț și Adrian David, cei doi beneficiind atât de suportul partidului, cât și de notorietatea fiecăruia în județ. Liderul PSD, Laurențiu Nistor, are șanse în cel mai fericit caz egale cu șansele partidului, nimic în plus.

Va fi de urmărit competiția Moloț – David. Primul are, de această dată, un minus în slăbiciunea evidentă a partidului cu care intră, vrând-nevrând, în cursă, ALDE. Cel de-al doilea are un minus față de primul în ceea ce privește notorietatea la nivelul județului. Evident, amândoi vor lucra la compensarea handicapului cu care intră în cursă. De urmărit cu atenție!

Cum se dă cu Cărăguțu-n baltă

O altă surpriză, de data aceasta din zona gregară. Fărâmându-și toate avantajele de imagine pe care și le-a câștigat în anii de mandat – multe, puține, erau totuși un bagaj de drum! – primarul ALDE de la Geoagiu, Vasile Cărăguț, a trecut, fulgerător, la PSD. De parcă nu era destul de rău, combinația perversă cu foștii dușmani a fost aranjată cu liderul pesedist cu cea mai proastă imagine în zonă, Laurențiu Nistor.

Într-o logică tăioasă a câștigului cu orice preț, intrarea lui Cărăguț în PSD ar avea înțeles pentru că omul nu s-a mai simțit bine cu susținerea unui ALDE în descompunere. Numai că electoratul care l-a făcut primar nu e pesedist și tendința acestuia va fi să se reorienteze pentru oferta pe val, aceea a liberalilor, care îl duc în cursă, după câteva victorii notabile la ultimele scrutinuri, pe Ovidiu Vlad. Din trei variante – ALDE, independent și PSD – Vasile Cărăguț a ales-o pe cea mai proastă, se pare.

Deva valsează, iar Oancea conduce dansul

Cam acestea sunt surprizele ce merită reținute din ultimele mișcări politice hunedorene. Revenind la partea cât de cât normală a frământării politice hunedorene să punctăm câteva observații scurte de folos în acest moment. Prima este aceea că cele mai grele bătălii electorale se vor da la Hunedoara și Petroșani. Asta este opinia noastră. Asupra acestora, vom reveni mai jos, în analiza noastră.

O bătălie mai ușoară va fi cea pentru primarul Devei, competiție în care prima șansă, la distanță de restul plutonului – oricare ar fi el – este a liberalului Florin Oancea. După cum se vede, din partea PSD intră în cursă, doar pentru culoare, actualul și aproape sigur viitorul viceprimar pesedist Ovidiu Moș, iar alte candidaturi nu intră în calcul pentru podium.

Despre competițiile de hărțuire din alte localități, vom vorbi în alt calup de analiză, acum fiind interesați doar de înfruntările mari.

Petroșani și lupta cu memoria roșie

La Petroșani, singurul pesedist care putea să-i facă necazuri liberalului Tiberiu Iacob-Ridzi era Costel Avram. Așadar, intrarea acestuia în cursa pentru Primăria Petroșani este provocarea maximă pentru actualul primar. Judecata simplă că Tiberiu Iacob Ridzi ar avea un ascendent de imagine, iar pesedistul agresiv Costel Avram nu ar fi pe placul petroșănenilor este o judecată proastă. Lucrurile nu sunt deloc simple. Petroșaniul, volens-nolens, rămâne tributar schemei roșii pesediste, chiar dacă a zvâcnit puțin, în ultimul an, într-o firavă încercare de eliberare. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, gusturile publice și electorale din Vale pentru lideri politici și administrativi sunt încă tributare, spunem noi, umbrei unui Miron Cozma: virulență, agresivitate și promisiuni cât de multe. Schimbarea, cum spuneam, se întrevede, dar e încă lentă.

Oricum, competiția se joacă la diferențe mici, astfel încât va fi între spectacolele de urmărit.

Spectacol murdar la Hunedoara

La Hunedoara e, așijderea, loc de spectacol, dar spectacolul se arată de un grotesc rar. Credem că se va vărsa multă mizerie în bătălia de la Hunedoara, mizeria fiind prezentă deja în spațiul public, motiv pentru care trebuie să o semnalăm.

Dan Bobouțanu, primarul pesedist care își încheie acum un mandat în care a ratat absolut toate promisiunile de acum patru ani, pare să folosească și pentru campania electorală ceea ce a folosit și în ultimii ani, pentru amețit electoratul: lumini stroboscopice de acoperit totul cu portretul lui, sclipici de bitum pe tenul Hunedoarei și o trupă agresivă de mercenari, fără mamă, fără tată… în afara plătitorului Bobouțanu, care i-a plătit cumva și până acum foarte bine… dar din banii noștri, nu din banii lui.

Și nu exagerăm deloc, pentru că tonul pentru cum va arăta campania pesedistului Bobouțanu împotriva singurului adversar notabil, liberalul Lucian Gherman, a fost dat.

Regula trupei lui Bobouțanu se arată simplă și unică: atac la persoană, indiferent cum. E adevărat că experiența spațiului tulbure de pe rețelele de socializare ar arăta că nu e de maximum folos argumentul, ci limbajul distructiv și vulgar cu care îți îngropi adversarii. Doar că nu rețelele de socializare gestionează electoratul mare, dar asta e altă poveste.

Fără arme cinstite, construite din performanțe ce pot fi probate ale mandatului în fruntea Primăriei Hunedoara, ordinul pe unitate în tabăra primarului pesedist Dan Bobouțanu este desființarea adversarilor politici ca indivizi.

Cum nu pot ataca un dascăl de universitate, de exemplu, pe educație sau comportament politic și social, atacă suburban oameni din organizația liberală locală, fac portrete deformate ale liderilor liberali, construiesc portrete diforme ale oamenilor pentru a-și susține mojiciile. Evident, trupa de asalt a primarului pesedist nu face altceva decât să acopere cu agresivitate, minciună și delațiune ordinară orice încercare de dialog civilizat și argumentație. Nota de lucru a campaniei lui Bobouțanu la Hunedoara pare să-și limiteze reperele în educația precară, comportamentul suburban, uneori aproape mafiot al unor (pro)pesediști, limbajul încremenit în mojicie.

Astfel, Hunedoara va înregistra o luptă urâtă, pentru că pesediștii știu că o înfrângere acum va fi pe termen extrem de lung. Nu credem, însă, că mizeria va folosi la câștigarea electoratului. Cum nici promisiunile bombastice ale unuia care nu și-a ținut nicio promisiune nu vor mai conta.

În loc de concluzie

Acestea ar fi câteva note, pe care le-am considerat necesare, din tabloul momentului în județul Hunedoara, în principalele puncte de interes ce s-au evidențiat deocamdată. Evident, lucrurile vor deveni mult mai complicate, iar bătăliile pentru locale vor fi cu adevărat sângeroase: e cea mai mare miză a tuturor beligeranților.

Vom urmări ce se întâmplă și vă vom ține la curent. Pentru că aveți dreptul să știți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.