HUNEDOARA LIBERALĂ: Iohannis și PNL au bătut din nou PSD și au câștigat prezidențialele

Cetățenii județului Hunedoara au reconfirmat, prin vot, opțiunea de a elimina supremația pesedistă din zonă. Klaus Iohannis și PNL au câștigat și turul 2 hunedorean, la diferență generală de peste 9 procente față de Viorica Dăncilă și PSD.

Față de turul 1 al prezidențialelor, situația în județul Hunedoara nu s-a schimbat foarte mult, opțiunea majoritară a hunedorenilor care au votat fiind tot către parcursul european propus de cuplul electoral PNL-Iohannis și, în fapt, susținut de mai toate formațiunile politice importante – excluzând, evident, PSD.

La nivelul județului Hunedoara, Klaus Iohannis a câștigat alegerile cu 54,8 la sută, candidata PSD obținând doar 45,2 la sută.

Prezența la vot a fost mult mai bună decât în primul tur, 195211 hunedoreni, respectiv 50,93 la sută, participând la scrutinul de duminică.

Schimb de localități

Scorul confruntării electorale în județul Hunedoara, pe localități, a rămas același ca în primul tur: 43 de localități unde a câștigat Klaus Iohannis și 26 de localități adjudecate de Viorica Dăncilă.

De notat faptul că, în județul Hunedoara, fiecare din tabere a pierdut și a câștigat câte două localități: PNL-Iohannis a pierdut două comune, Brănișca și Bretea Română, câștigate acum de PSD, dar a echilibrat câștigând două comune roșii, Baia de Criș și Bucureșci.

Valea Jiului rămâne roșie

Ar mai fi de spus și faptul că zonele roșii tradiționale, Valea Jiului și Bradul, rămân fidele PSD-ului, cu specificația că evoluția este, totuși, favorabilă PNL, în condițiile în care la Petroșani curentul anti-PSD a obținut un scor istoric, de aproape 46 la sută din voturi, iar, la Brad, Viorica Dăncilă a câștigat cu o diferență infimă, de numai 7 voturi, în fața lui Iohannis.

Victorii liberale în zone conduse de pesediști

În mediul urban, distribuirea votului pe candidați a rămas neschimbat. Klaus Iohannis și PNL au obținut victoria în municipiile  Deva, Hunedoara şi Orăştie și orașele Călan, Geoagiu, Haţeg şi Simeria. Viorica Dăncilă și PSD au câștigat în mediul urban „mineresc”, în municipiile Lupeni, Vulcan, Petroşani şi Brad și orașele Aninoasa, Petrila şi Uricani.

Victorii importante au fost obținute de Iohannis-PNL în zona Orăștiei (chiar municipiul Orăștie, condus de un pesedist, fiind adjudecat), cu vârfurile de 65 la sută în Orăștie și la Geoagiu. De asemenea, o victorie mare a fost obținută și în municipiul Hunedoara (condus tot de un reprezentant al PSD), unde diferența de scor a fost de peste 4000 de voturi. Deva se menține, ca întotdeauna, liberală, Iohannis obținând cu peste 8000 de voturi mai mult decât candidatul PSD, peste 64 la sută din voturi.

Cum au votat comunele hunedorene

În mediul rural hunedorean, Klaus Iohannis și PNL au obținut victoria în 36 de localități (în ordine alfabetică): Baia de Criş, Balşa, Baru, Băniţa, Bătrâna, Beriu, Blăjeni, Boşorod, Bucureşci, Bunila, Cârjiţi, Certeju de Sus, Dobra, General Berthelot, Ghelari, Hărău, Ilia, Lăpugiu de Jos, Lunca Cernii de Jos, Luncoiu de Jos, Mărtineşti, Orăştioara de Sus, Peştişu Mic, Pui, Rapoltu Mare, Râu de Mori, Romos, Şoimuş, Teliucu Inferior, Tomeşti, Topliţa, Turdaş, Vălişoara, Veţel, Vorţa, Zam.

Viorica Dăncilă și PSD au câștigat în 19 comune hunedorene (în ordine alfabetică): Băcia, Băiţa, Brănişca, Bretea Română, Buceş, Burjuc, Bulzeştii de Sus, Cerbăl, Crişcior, Densuş, Gurasada, Lelese, Răchitova, Ribiţa, Sarmizegetusa, Sălaşu de Sus, Sântamaria Orlea, Toteşti, Vaţa de Jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *