Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) defineşte violenţa astfel: folosirea intenţiontă a forţei sau puterii, reală sau sub formă de ameninţări, împotriva propriei persoane, împotriva unei alte persoane sau împotriva unui grup sau comunităţi, care rezultă sau are o probabilitate ridicată de a rezulta în rănirea, moartea, afectarea psihologică, afectarea dezvoltării sau deprivare.

Violenţa (intra) familială constituie “orice formă de agresiune, abuz sau intimidare, dirijată împotriva unui membru al căminului familial, unei rude de sânge sau contra altor persoane din mediul familial”.

 ”Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor” a fost celebrată în 25 noiembrie în fiecare an începând cu anul 2000.

Tema campaniei: Orange the Wold – RESPECT – Ia atitudine împotriva violului!

Ca și în anii precedenți, Ziua Internațională din acest an va marca lansarea a 16 zile de activism care se va încheia pe 10 decembrie 2019, care este Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Scopul campaniei: Conştientizarea populaţiei privind violenţa asupra femeilor pentru: prevenirea şi stoparea acestui fenomen și îmbunătăţirea calităţii vieţii femeilor, în mod special, cât şi a întregii societăţi prin diverse acţiuni de informare, educare, consiliere, intervenţie, schimbare şi participare activă.

Sloganul campaniei:  STOP VIOLENŢEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR!

Obiectivele principale ale campaniei: incepând de anul acesta de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor (25 noiembrie) și pentru următorii doi ani, campania UNiTE pentru încheierea violenței împotriva femeilor, a Secretarului General al ONU, pentru un efort multianual vizând prevenirea și eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor se vor concentra pe problema violului ca o formă specifică de vătămare comisă femeilor și fetelor în perioade de pace sau război.

-Informarea tinerilor cu privire la efectele negative (pe termen mediu şi lung) ale violenţei asupra femeii – mai ales a violenței sexuale și a violului.

-Informarea tinerilor şi femeilor cu privire la instituţiile şi organizaţiile care oferă servicii şi consultanţă pe probleme de violenţă împotriva femeii;

-Implicarea activă a tinerilor în acţiunile derulate, în vederea prevenirii şi combaterii fenomenului;

-Promovarea unei legislaţii şi a unor practici legislative adecvate care să ofere protecţie victimelor violenţei în familie, abuzului sexual şi traficului;

Amploarea violenţei familiale constituie una dintre cele mai grave probleme sociale cu care se confruntă societăţile contemporane, inclusiv România!

În România, violența domestică este cauzată de factori precum abuzul de alcool, sărăcia și un mediu social marcat de violență și de un model patriarhal al familiei. În familiile vulnerabile, atunci când un copil face ceva greșit, prima reacție a 54% dintre părinți este de  a ridica vocea, iar 11% dintre părinți pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr.

Violența împotriva femeilor este orice act de violenţă fundamentat pe diferenţa de gen, care rezultă sau care poate rezulta într-o vătămare sau suferinţă fizică, sexuală sau psihologică a femeilor, inclusiv ameninţările cu asemenea acte, coerciţia sau privarea arbitrară de libertăţi, indiferent dacă acestea apar în viaţa publică sau privată.  /a patra Conferinţă Mondială asupra problemelor femeilor, Beijing, China, 4-15 sept. 1995 /

Violenţa asupra copilului reprezintă forme de rele tratamente produse de către părinţi sau de orice altă persoană aflată în poziţie de răspundere, putere ori în relaţie de încredere cu copilul, care produc vătămare actuală sau potenţială asupra sănătăţii acestuia şi îi pun în pericol viaţa, dezvoltarea, demnitatea şi moralitatea.

Principalele forme de violenţă asupra copilului sunt: abuzul, neglijarea, exploatarea şi traficul de copii.

 Protejarea copiilor de orice formă de violență este un drept fundamental, garantat de Convenția 5 cu privire la Drepturile Copilului, precum și de alte tratate și standarde cu privire la drepturile omului.

La nivel mondial violenţa în familie este o problemă politică şi publică gravă.În ţările din Europa, 1/5 dintre femei au fost cel puţin o dată în viaţă subiectul violenţei fizice.

In România:

 • 30% dintre femei spun că au fost afectate de violenţa fizică sau sexuală la un moment dat în viaţă după vârsta de 15 ani;
 • 24% dintre femei au suferit violenţă din partea partenerului;
 • 14% dintre femei au suferit violenţă din partea unei alte persoane decât partenerul. 24% dintre femei spun că au fost supuse la violenţă fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârsta de 15 ani;
 • violenţa psihologică afectează între 30 şi 39% dintre femei;

6% dintre femei au suferit violenţă sexuală din partea partenerului sau a unei alte persoane, în 97% dintre cazurile de violenţă sexuală agresorul fiind bărbat.

Amploarea violenţei familiale constituie una dintre cele mai grave probleme sociale cu care se confruntă societăţile contemporane, inclusiv România!

Exista o multitudine de forme de agresiune familială:

 • maltratarea partenerului
 • abuzul, molestarea copiilor
 • incestul
 • agresiuni verbale
 • vătămarea corporală
 • suprimarea vietii unor rude
 • violenţe sexuale
 • agresiunile din afara familiei
 • climat social dominat de teamă, anxietate şi conflict

Date statistice oferite de catre D.G.A.S.P.C. Hunedoara privind victimele violenţei în familie la nivelul județului Hunedoara:

ANUL 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018

pana la 30.09.17

2019

pana la 30.09.18

Victime femei care  au solicitat servicii sociale DGASPC 10 9 5 11 5 6 11 9
Victime copii – cazuri confirmate 19 18 207 256 192 183 174(118 cazuri de neglijare) 101 (68 cazuri de neglijare)

NIMENI NU ARE DREPTUL SĂ ABUZEZE DE TINE FIZIC, SEXUAL SAU EMOŢIONAL

Direcția de Sănătate Publică a Județului Hunedoara, celebrează campania Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor”, în data de 25.11.2019, ora 13ºº la Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara  unde se va face prezentare ppt.si  se vor distribui materiale de informare-educare-comunicare (I.E.C)

De asemenea, se vor prezenta şi  campaniile  :„Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat 14 noiembrie 2019, „Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice – 18 noiembrie 2019 „Ziua Naţională fără Tutun – 21 noiembrie 2019, , „Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA – 1 decembrie 2019

 

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră activ – veniţi cu noi!

 

   DIRECTOR EXECUTIV DEL.,                                                           MEDIC ŞEF DEPARTAMENT S.S.P.,

            Ec.  Pera-Stefanie Adina-Ileana                                                                         Dr.Cecilia Birău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *