HUNEDOARA NATURISTĂ. ”LaBiscuiterie”, acolo unde biscuiții nu mai sunt ”fructe oprite”

Când ați văzut ultima dată o afacere nou-nouță, în rodaj? E perioada aceea ”romantică” când, de multe ori, proprietarii sunt și șefi și subalterni, iar lucrurile bifate sunt doar începutul unei liste lungi de planuri, strategii și speranțe.

”LaBiscuiterie” este o astfel de afacere. Doi tineri, pe care îi leagă mai mult decât o afacere comună, oferă de câteva luni devenilor peste 35 de sortimente de ispite gastronomice.  Iar când Anișoara Mocanu, administratorul firmei, devine patiserul care prepară zilnic produsele, iar Răzvan Popa, managerul companiei,  își face timp să se ocupe de desfacerea ei la pult, știi din prima clipă că ești martorul unui început de drum al unor întreprinzători tenace.  

Cum se naște o afacere bună?

Există câteva domenii cheie în care dacă vrei să începi o afacere ai șanse maxime să reușești. Unul dintre ele vizează satisfacerea ”poftei de ceva bun” a oamenilor. Iar atunci când poți oferi produse alimentare savuroase preparate cu grija de a nu torpila glicemiile și colesterolul consumatorilor se poate spune că ești în trend cu vremurile. Pentru că, asta fac la ”biscuterie” Anișoara Mocanu și Răzvan Popa. ”Două idei au amorsat afacerea aceasta. Să oferim pieței produse alimentare. Iar acestea să fie conforme cu normele care stabilesc că un aliment este sănătos pentru organism”, explică Răzvan Popa.

Cei doi deveni au pornit în afaceri cu o investiție de circa 20.000 de euro, bani în care și-au închiriat un spațiu, au dotat un laborator de patiserie, au obținut toate aprobările și atestatele și apoi au testat timp de aproape un an toate rețetele care acum sunt oferite pieței locale. ”Am deschis pentru public în luna martie anul acesta. Dar înainte de asta am parcurs o etapă de teste în care ne-am structurat portofoliul de produse. Am testat fiecare produs pe mai mulți parametri: gust, rețetă, aspect, și chiar capacitatea de a-și păstra calitățile pe perioada de garanție. Abia după ce am avut toate confirmările am pornit afacerea”, spune Răzvan Popa.

Patiserie artizanală, adică la fel ca la mama acasă

Evident, cei doi sunt foarte buni în materie de branduit propria afacere. Sună bine atât firma de la intrare, ”LaBiscuiterie”, cât și oferta de ”patiserie artizanală”, cuvânt care duce cu gândul la ceva având calitatea și valoarea adăugată a unui aliment făcut acasă. Și chiar așa este! Fiind o afacere incipientă, micul laborator produce circa 30 de kilograme de patiserie pe zi, cantitate ce permite efectiv ca produsele să fie preparate aproape manual,  ca în bucătăria de acasă.  Maestrul de ceremonii gastronomice, deținătoarea secretelor de fabricație și forța creativă la biscuiterie este Anișoara Mocanu. Te poate surprinde discrepanța dintre tinerețea ei și experiența vastă care i-a permis să creeze și să producă (la propriu) peste 30 de sortimente de produse. ”Îmi place să creez rețete și să lucrez patiserie. Îmi vin pe loc ideile cum să combin diverse ingrediente ca să fac mai gustos un produs sau altul. Sunt atentă la detalii, la compoziție, timpi de dospire, de coacere, la tot, pentru că avem de câștigat o piață și nu poți face asta dacă nu e totul perfect”, se confesează, convingător,  Anișoara Mocanu.

Ce spuneți de niște biscuiți cu lavandă și țelină? Sau poate cu ciocolată și piper roșu?

Există o latură vegană a producției, în care totul este preparat în ritul alimentației sănătoase fără zahăr, margarină, ulei de palmier, sau amelioratori.  Așa, la o trecere rapidă, se evidențiază biscuiții vegani (îndulciți natural, cu bază de făină de grâu integrală, spelta), aromați cu ceai verde matcha BIO, nucă, sau migdale și trandafiri, crackersi integrali cu in și spanac, năut, țelină sau măsline. Pe rafturile punctului de vânzare sunt expuși și biscuiții fără gluten cu caise și cardamom, cu sfeclă roșie, sau, piesa de rezistență, cu ciocolată, în fapt o compoziție de cacao BIO de înaltă calitate care conferă o aromă similară ciocolatei neagre. Nu lipsesc din portofoliu sărățelele preparate din făinuri integrale al căror efect benefic asupra sănătății poate fi diluat doar dacă sunt altoiți la mai multe halbe de bere. Inventivitatea Anișoarei Mocanu pare fără sfârșit atunci când afli că oferta cuprinde și biscuiți vegani cu lavandă și țelină, iar cei cu ciocolată pot avea și varianta ”pișcăreață” adusă de piperul roșu.

O altă parte a producției folosește zahăr în compoziție, dar fără nici un alt ingredient ”subversiv” pentru sănătate. Deci cu făină de calitate, unt, lapte, drojdie, apă, și zahăr, ies din mâinile Anișoarei Mocanu cornulețe salon cu nucă sau cu gem, cozonaci de casă cu orice umplutură pe care amintirile din copilărie vă aduc dorința să gustați.

În total, la doar trei luni de la debut, sunt 35 de sortimente de produse de patiserie pe care compania celor doi întreprinzători le oferă pieței hunedorene.

În așteptarea erupției profitului

Prin venele afacerii Anișoarei Mocanu și a lui Răzvan Popa pulsează o energie care încă nu poate fi descătușată. Afacerea crește destul de vioi, iar micul punct de vânzare al companiei de lângă piața deveană va deveni curând insuficient.  Pentru că există o rezervă nefolosită încă în capacitatea de producție, întreprinzătorii sunt în prezent în negocieri ca să-și desfacă marfa în câteva lanțuri de magazine cu profil alimentar și naturist din județ. Răzvan Popa a perfectat o înțelegere cu un site de catering prin care produsele de ”LaBiscuiterie” pot fi comandate ca desert în office-urile din județ. O altă variantă care funcționează deja este magazinul online al micii patiserii unde se pot face comenzi direct de pe Internet. Adăugăm la asta neliniștea creativă a Anișoarei Mocanu care are în minte noi idei de rețete și abordări: ”Doresc să dezvoltăm o ofertă de produse pentru diabetici. Cozonaci, cornulețe în care îndulcirea să o facem prin extracte de ștevie cu indice glicemic minim. Mai am și multe alte idei de rețete pe care doresc să le încerc în viitor”, spune întreprinzătoarea.

Țară, țară, vrem patiseri!

Cum specificul și determinarea întreprinzătorilor promit o dezvoltare rapidă a afacerii, există totuși ceva care se opune acestui lucru: lipsa personalului calificat pe piața muncii. ”Am un singur salariat cu care lucrez cot la cot. Caut demult și nu găsesc să mai angajez patiseri calificați. Suntem conștienți că după ce aranjăm lucrurile cu desfacerea avem nevoie de oameni să putem mări producția imediat. Deocamdată nu putem! E o criză cruntă de personal”, explică Aurica Mocanu.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *