Mii de hunedoreni sunt dezavantajați din cauza ignoranței parlamentarilor PSD

Hunedorenii sunt privați de un drept care li s-ar cuveni. Senatorul PNL Eleonora-Carmen Hărău a depus un proiect legislativ care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru hunedorenii din toate localitățile Văii Jiului, Călan și Hunedoara.

“În data de 8 martie 2017 am înregistrat la Biroul Permanent al Senatului o propunere legislativă pentru modificarea articolului 65 din Legea Pensiilor. Am prevăzut în această lege ca cetățenii din Valea Jiului și cei din Călan și Hunedoara să aibă reducere la vârsta standard de pensionare, doi ani, fără penalizare prevăzută la pensionarea anticipată, condiționat de faptul că provin din zone afectate de poluarea remanentă din cauza extracției preparării, arderii cărbunelui  și a prelucrării minereurilor  cu conținut de emisii de gaze cu efect de seră, plumb, sulf, cadmiu, clor. E un nivel de poluare recunoscut și de Uniunea Europeană. Pentru a putea fundamenta textul de lege, am găsit în Arhivele Naționale buletine de analiză pentru Hunedoara, Călan și Valea Jiului, din păcate nu și pentru Deva, Brad, Certej. Am reușit să trecem proiectul prin Senat”  a declarat senatorul PNL, Carmen Eleonora Hărău.

Proiect închis într-un sertar

Proiectul de lege a trecut de vot în Senatul României, însă acesta este blocat din luna noiembrie a anului trecut la Camera Deputaților. Un proiect de lege favorabil mai multor cetățeni ai județului Hunedoara este nepromovat de social-democrați, acuză senatorul PNL.

“Se găsește, din noiembrie, în sertarul pesedistului Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților. Suntem la o săptămână distanță de a rezolva o astfel de problemă. M-am rugat de colegii de la PSD, de domnul Nistor (Laurențiu Nistor deputat PSD și președintele PSD Hunedoara – n.r.), pentru că în țară, acolo unde există structuri PSD cărora le pasă de oamenii care i-au trimis în Parlament, respectiv Baia Mare, Copșa Mică, Slatina, Târgu Mureș, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, există acte normative care au statuat aceste facilități. PSD-iștii refuză această lege a liberalilor din Hunedoara. Și colegii din Hunedoara o ignoră fără rușine și fără pic de responsabilitate față de oamenii care i-au trimis acolo! Este revoltător că se întâmplă așa ceva!”,  a mai spus Carmen Hărău.

Potrivit senatorului PNL, există parlametari social-democrați care duc tratative cu conducerea centrală, la nivel politic pentru a rezolva problemele alegătorilor, însă acest lucru nu este valabil și pentru parlamentarii PSD din județul Hunedoara.

“În situația în care domnul Dragnea a avut nevoie de susținere din teritoriu, se poate negocia, îi văd pe colegii din Parlament. Eu nu știu ce negociază dânsul (Laurențiu Nistor – n.r.). Poate negociază posturi și salarii pentru cei care prăpădesc Complexul Energetic Hunedoara… Nu știu ce primește în schimb domnul Nistor pentru susținerea pe care o dă sau poate e atât de convins domnia sa și toată structura politică PSD din județ, de valoarea domnului Dragnea, încât îl susțin necondiționat. Ei nu au nevoie de nimic pentru zonele geografice din care vin. Legea despre care vorbesc nu este pentru liberali, ci  pentru cetățeni și cetățenii au inclusiv culoarea roșie. Am respect pentru culoarea roșie care miliează pentru progres. Avem nevoie de ajutor să punem presiune pe cei de la putere. Domnul Solomon, președintele Comisiei de Muncă  din Camera Deputaților s-a exprimat textual, de la tribuna Parlamentului: “nu vom face dezbateri în Parlament că vrea doamna Turcanu sau că vrea domna Hărău! Dar noi, liberalii, mergem în Parlament cu ce vor românii. Se pare că nici asta nu contează pentru PSD!”,  a mai spus senatorul PNL.

Ce prevede proiectul de lege?

Proiectul de lege inițiat de senatorul PNL Eleonora-Carmen Hărău și votat de Senat, prevede modificarea art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, alin. (5).

„Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, feldspat și siciliu sau de radiații din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv localitățile: Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Drobeta Turnu Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Bacău, Onești, Suceava, Brăila, Reșița, Oțelu Roșu, Moldova Nouă, Anina, Armeniș, Ciudanovița, Motru, Mătăsari, Dragotești, Jilț, Negomir, Rovinari, Urdari, Fărcășești și Plopșoru pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârste standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”, arată Carmen Hărău în expunerea de motive.

Ca să devină operabil, proiectul legislativ trebuie să fie supus votului final din Camera Deputaților. Numai că există o problemă: noua Lege a Pensiilor a fost lansată în dezbatere publică.  Informațiile oficiale de la Camera Deputaţilor arată că iniţiativa legislativă a fost trimisă pentru raport la comisiile permanente. Din data de 13 noiembrie 2017.

Camera Deputaților: “Nu putem anticipa o dată la care acest proiect va fi adoptat”

Proiectul de lege este blocat încă din luna octombrie a anului trecut în Camera Deputaților, responsabilii refuză să avanseze o dată la care legea va fi adoptată.

“Proiectul de lege se află în dezbaterea Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților, așteptându-se primirea avizului de la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, respectiv, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. După ce Comisia pentru muncă și protecție socială desemnată pentru elaborarea Raportului asupra PL-x nr. 332/2017 va finaliza acest Raport, proiectul va fi înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților pentru dezbaterea pe articole și vot final. Nu putem anticipa o dată la care acest proiect va fi adoptat”, arată un răspuns oferit de Camera Deputaților.

Proiectul legislativ vizează pensionarea anticipată în cazul persoanelor care au locuit în zone cu poluare ridicată. Sunt 8 localităţi din judeţul Hunedoara unde persoanele care au locuit, timp de 30 de ani, se pot pensiona anticipat dacă iniţiativa primeşte girul camerei Deputaţilor. Acestea sunt Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara şi Călan.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *