IGSU: Peste 4.100 de intervenţii ale pompierilor în ultimele trei zile

Pompierii militari au intervenit, în perioada 25-27 septembrie, la 4.158 de situaţii de urgenţă, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Majoritatea dintre acestea au constat în asistenţă medicală, echipajele SMURD acţionând pentru acordarea măsurilor de prim-ajutor unui număr de 3.482 de persoane aflate în dificultate.

Potrivit IGSU, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 277 de incendii, precum şi în alte 617 de intervenţii, în sprijinul comunităţilor, cum ar fi deblocare de persoane sau animale, distrugere muniţie neexplodată etc. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 28 de accidente rutiere.

În afara acestor situaţii, pompierii au fost solicitaţi să intervină, în cursul zilei de sâmbătă, pentru înlăturarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice prognozate, care s-au manifestat în 27 de localităţi din 14 judeţe (Arad, Argeş, Botoşani, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Prahova, Suceava, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea). Salvatorii au intervenit pentru evacuarea apei din 2 case, 2 curţi, 10 beciuri/subsoluri, 2 străzi, 1 operator economic, precum şi pentru degajarea a 22 de copaci căzuţi pe carosabil, fiind avariate 4 autoturisme.

IGSU a prezentat câteva exemple de intervenţii:

„În cursul zilei de vineri, în judeţul Bistriţa-Năsăud, echipaje de descarcerare şi prim ajutor au fost solicitate să intervină în urma unui accident rutier ce s-a produs pe raza localităţii Năsăud, în care au fost implicate două autoturisme. În urma evenimentului două persoane au decedat, iar o altă persoană a fost transportată la spital pentru investigaţii suplimentare.

Un alt accident rutier în care au fost implicate două autoturisme şi care s-a soldat cu victime a avut loc sâmbătă, în localitatea Milisăuţi, judeţul Suceava. Din nefericire, o persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte patru victime au fost transportate la spital, conştiente.

Tot în cursul zilei de sâmbătă, echipaje de pompieri din cadrul ISU Sălaj au fost solicitate să intervină la un accident rutier produs pe DN 1H, pe raza localităţii Hereclean, între două autoturisme. În urma accidentului au rezultat cinci victime, din care una decedată, una rănită grav, inconştientă şi trei rănite, conştiente. După acordarea asistenţei medicale de urgenţă, cele patru persoane rănite au fost transportate la spital.

Duminică, pompierii din judeţul Mureş au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la terasa unui restaurant din localitatea Luduş. În momentul sosirii la locul evenimentului, incendiul se manifesta violent, cu flacără deschisă, la mai multe anexe, depozitul de mărfuri alimentare şi terasa localului, pe o suprafaţă de aproximativ 500 mp. Pentru protecţia populaţiei, întrucât existau degajări mari de fum, a fost transmis un mesaj prin intermediul sistemului RO-ALERT. Incendiul a fost lichidat după aproximativ trei ore, fără să fie înregistrate victime.

O atenţie deosebită a fost acordată şi incendiilor care au cuprins vegetaţia uscată. În acest sfârşit de săptămână, pompierii au intervenit pentru stingerea a 165 de astfel de incendii, care au afectat o suprafaţă de peste 360 ha. În astfel de cazuri, flăcările se întind cu repeziciune, iar salvatorii depun un efort considerabil pentru a limita şi lichida arderea necontrolată. Situaţia este cu atât mai delicată cu cât în apropierea spaţiilor incendiate se află locuinţe şi există pericolul de propagare a flăcărilor. Pentru evitarea unor astfel de situaţii, adresăm rugămintea cetăţenilor să ţină cont de faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă”.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *