În 2021, Festivalul Dinozaurilor este „on air, on line & on art”  

Festivalul Dinozaurilor revine în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, după un an de pauză impus de pandemie. Evenimentul se va derula în perioada 30 iulie – 1 august 2021 și va cuprinde activități culturale și educaționale pentru toate vârstele.

 

„On air, on line & on art” este sloganul ce definește Festivaul Dinozaurilor din acest an.

 

Muzica de calitate este asigurată în acest an de acordurile de chitară clasică. Artistul Adrian Mardan (alias mardanA) a acceptat invitația Geoparcului de a participa în Festival cu un recital extraordinar intitulat „Evening Guitar Moments” susținut în cadrul Stagiunii Excelenței Volutarte. Concertul va avea loc pe 31 iulie și va fi găzduit de Transylvania Log Cabins din satul Peșteana, comuna Densuș. Adrian Mardan este profesor de chitară clasică, deținător al unui titlu de doctor în muzică, recunoscut pentru talentul său atât pe plan național cât și internațional.

 

„A sauropod abroad” („Un sauropod peste hotare”), celebrul film documentar inspirat de călătoria reproducerii dinozaurului Magyarosaurus dacus din Canada în România, ajunge, în premieră națională, în Geoparc. Documentarul a participat până acum la diverse festivaluri de film și a fost distins cu mai multe premii. Doar pe 1 august, documentarul va putea fi vizionat, în premieră în țara noastră. Din acest motiv am decis ca povestea dinozaurului călător să ajungă la publicul prezent în Țara Hațegului, urmând să fie difuzat concomitent în mai multe locuri de pe teritoriul Geoparcului. Filmul documentar este realizat de regizoarea Anna Cooley, fiica celebrului paleoartist canadian Brian Cooley, cel care le-a dat formă și chip dinozaurilor Magyarosaurus dacus, Balaur bondoc și Zalmoxes robustus, ce pot fi admirați în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului.

 

Cei mici vor avea și ei parte de multă distracție. Pe parcursul festivalului, DinoAventura va pune stăpânire pe Parcul Copiilor din orașul Hațeg. Un parcurs NINJA din chingi este noutatea pe care copiii cu vârsta de peste 5 ani o vor putea testa gratuit. În fiecare dintre cele trei zile de eveniment, cei mici sunt invitați să devină experți în acrobație, spirit de aventură și distracție în aer liber, pe mini parcursul creat din benzile de slackline oferite de producătorul Chingi Expert Deva.

 

Și ultima zi de festival este dedicată tot celor mici. Pentru câteva ore, vom crea Ambasada de bună dispoziție a Geoparcului la Deva. Cu sprijinul Shopping City Deva, în parcarea centrului comercial, voluntarii pentru Geoparc vor pune la bătaie toată energia și creativitatea lor ca să le destăinuie celor mici poveștile Geoparcului prin diverse jocuri.

 

Ediția din acest an a Festivalului Dinozaurilor va avea și o componentă internațională. Radioamatori din întreaga lume vor afla despre Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București prin intermediul mesajelor de promovare transmise de membrii Clubului Sportiv Silver Fox din Deva. În acest sens, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a aprobat un indicativ special – YP2GEO. Indicativul va fi adus și la cunoștința radioamatorilor din țări care au pe teritoriul lor geoparcuri din Rețeaua Internațională UNESCO.

 

Cine nu reușește să ajungă la Festivalul Dinozaurilor, va fi la curent cu toate detaliile legate de eveniment urmărind conturile Geoparcului Țara Hațegului de pe rețelele de socializare.

 

Pentru sănătatea și siguranța lor, participanții la Festivalul Dinozaurilor sunt invitați de organizatori să respecte toate măsurile de securitate și reglementările sanitare în vigoare.

Ediția din acest an a Festivalului Dinozaurilor se desfășoară cu sprijinul Asociației Compania Volutarte, Transylvania Log Cabins, Primăria orașului Hațeg, Chingi Expert Deva, Shopping City Deva și Clubul Sportiv Silver Fox din Deva.

 

Artistul Mardan Adrian alias mardanA este un nume recunoscut atât pe plan naţional cât şi internaţional, prin multiplele sale valenţe artistice, explorate ca muzician interpret pe scene din ţară şi Europa.

Este membru în Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, compozitor și aranjor pentru muzică de teatru (11 piese de teatru), filme de scurt metraj, ansambluri camerale și muzică vocal simfonică, muzică rock-pop-jazz.

Totodată, este profesor de chitară clasică (obținând în 2012 doctoratul în muzică la U.N.M. București) cu rezultate de răsunet prin clasa de chitară pe care a construit-o minuţios şi cu abnegaţie de mai mult de 20 ani la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara (cu peste 180 de premii naționale și internaționale). A format generaţii de artişti interpreți, soliști, răspândiţi în ţară şi străinătate la universităţi de prestigiu din Anglia, Danemarca, Austria,  fiind membru în Corpul Național de Experți în Management Educațional.

Este colaborator și invitat special atât ca artist, cât și ca promotor constant al muzicii și artei din spațiul bănățean și românesc. Din 2008, a fost prezent în producții televizate naţionale (Tvr Timișoara, Tvr 1, Tvr 2, Tvr 3, Tvr Cultural, Antena 1), internaţionale (TVIV-Danish National Television – Danemarca), producţii radio (Radio Timişoara, Reşiţa, Deva, Radio West Timişoara), în interviuri și emisiuni cu tematică și educație muzicală, cât și documentare premiate internațional, reportaje, interviuri în presa naţională şi internaţională;

Are o pasiune și un apetit constant pentru scris şi poezie, publicând în 2001 placheta de versuri O rămăşiţă bulversată – Fundaţia VIVIUS, Cluj Napoca; în 2016 volumul Buzunarul de vară B&L – Editura Brumar, Timişoara; în 2017 volumul 40 de zile – Editura Partoş, Timişoara. Scrie articole despre muzică – muzica în şcoli şi percepţia tânărului învăţăcel din primii ani de şcoală până la maturizare, impactul muzicii asupra societăţii, publicate în Renaşterea Bănăţeană, Timișoara 2004;

Programul recitalului susținut de mardanA cuprinde muzică din creația compozitorilor: J. Pachelbel, G. Sanz, J. S. Bach, F. Tarrega, M. de Falla,  E. Satie, L. Brouwer și A. Mardan.

*****

 

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 169 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

 

Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro

Pentru informații privind Universitatea din București accesați: www.unibuc.ro

 

Adina POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *