În atenția devenilor care solicită noile legitimații pentru parcare gratuită!

Persoanele din municipiul Deva care solicită Direcției de Asistență Socială Deva schimbarea legitimației pentru locuri gratuite de parcare cu noul format al documentului au obligația să predea instituției legitimația veche – pentru distrugere. Măsura are ca scop prevenirea utilizării acesteia de către persoane care nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege – având în vedere că, până la sfârșitul lunii iunie, sunt valabile ambele modele de card-legitimație.

Cardul-legitimație pentru parcare gratuită este destinat persoanelor cu dizabilități, care dețin certificat de încadrare în grad de handicap – indiferent de gradul de handicap.

De acest document pot beneficia însă și reprezentanții legali ai persoanei cu dizabilități. Conform legii, în interesul persoanei cu dizabilități, legitimația poate fi folosită și de către familie, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul persoanei adulte cu dizabilități, părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu dizabilități, în baza unei măsuri de protecție specială.

Legitimația pentru parcare gratuită are un format unic începând de la 1 iulie 2023. Posesorii vechiului model al documentului trebuie să solicite schimbarea acestuia până la sfârșitul lunii iunie 2024.

Eliberarea legitimației se face pe bază de cerere scrisă, care se depune la Compartimentul Monitorizare Asistenți Personali al DAS Deva (clădirea Pieței Centrale, etaj 1, biroul nr. 21), însoțită de următoarele documente:

– carte de identitate, respectiv certificat de naștere (în cazul minorilor)

– certificat de încadrare în grad de handicap

– o fotografie ¾

INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numerele de telefon 0755.878.918 și 0737.036.004, de luni până miercuri – între orele 8:00-16:30, joi – între orele 8:00-10:00 și 14:00-16:30 sau vineri – între orele 8:00-14:00.

DE REȚINUT! Cardul-legitimație de parcare pentru persoanele cu dizabilități este valabil în perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap și poate fi utilizat în toate parcările publice din România și din statele UE. Documentul nu poate fi folosit în parcările de reședință!

De la intrarea în vigoare a formatului unic de legitimație pentru parcare gratuită, aproape 250 de persoane cu dizabilități din municipiul Deva au solicitat eliberarea noului document. Jumătate din totalul solicitanților dețin un certificat de încadrare în grad de handicap cu termen de valabilitate permanent, conform datelor centralizate de Compartimentul Monitorizare Asistenți Personali.

În municipiul Deva, la finele anului trecut, erau înregistrate 2.954 de persoane cu dizabilități, dintre care 6% sunt copii și adolescenți, cu vârste între 0-18 ani.

 

Direcția de Asistență Socială Deva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *