Înainte de Paște, ovinele din județ afectate de o boală transmisibilă

Un focar de scrapie a fost descoperit în județul Hunedoara. Este o boală ce afectează ovinele. Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că este monitorizată circulația mieilor destinați sacrificării.

 ”Având în vedere confirmarea scrapiei în judetele Argeș, Caraș-Severin, Constanța, Sibiu, Timișoara, Hunedoara este monitorizată circulația pe teritoriul național a ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv a întregului traseu de la ferme  sau exploatații de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.

Doar animalele a căror stare de sănătate este corespunzătoare vor putea fi sacrificate. Transportul mieilor pentru tăiere trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate sanitare veterinare, care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar.

n.r. – Scrapia este o boala degenerativă si fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni si face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile. (conform ANSVSA)

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *