Înălțarea Domnului – Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox

La patruzeci de zile de la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos credincioşii sărbătoresc Înălţarea Sa la Cer. În icoana praznicului Mântuitorul este înfăţişat înconjurat de îngeri, în timp ce se înalţă la Cer.

 

Icoana se prezintă pe două planuri: cerul şi pământul. În partea inferioară apar cei 11 Apostoli care sunt în rugăciune şi mirare, iar prezenţa Maicii Domnului aflată în prim-plan asigură un echilibru. Măslinii reprezintă Muntele Măslinilor. Compoziţia este formată din culori vii, deoarece este o sărbătoare a bucuriei.

Domnul Hristos este înfăţişat în mandorlă de unde binecuvintează cu mâna dreaptă, iar în cea stângă are un manuscris. El este reprezentat înălţându-se spre Cer, atras fiind de o forţă nepământeană. Aceasta preînchipuie şi venirea cea de A Doua. El Se va întoarce în slavă tot aşa cum S-a şi înălţat.

Şi privind ei, pe când El mergea la cer, iată doi bărbaţi au stat lângă ei, îmbrăcaţi în haine albe, Care au şi zis: «Bărbaţi galileieni, de ce staţi privind la cer? Acest Iisus care S-a înălţat de la voi la cer, astfel va şi veni, precum L-aţi văzut mergând la cer». (Fapte 1, 10-11)

Maica Domnului simbolizează aşteptarea Mântuitorului de întreaga Biserică. Ea priveşte cu faţa în sus, spre deosebire de ucenici care sunt prezentaţi în confuzie.

Lângă Maica Domnului este aproape Apostolul Pavel care atunci era Saul. El a fost reprezentat la acest moment datorită activităţii sale de răspândire a Evangheliei.

 

 

basilica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *