Închisoare cu executare pentru gruparea Litera-Simota

Gruparea infracțională condusă de  Alin Simota și Cristian Litera și-a aflat sentința. După mai multe amânări, Tribunalul Hunedoara a dat sentința în cazul membrilor grupării infracționale. Decizia nu este definitivă.

Astfel, fostul om de afaceri, Alin Simota, a fost condamnat de instanță la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Cristian Litera a primit o pedeapsă de 9 ani și 10 luni de închisoare, tot cu executare.

Ceilalți membri din dosar, respectiv Cătălin Penciuc a primit 7 ani de închisoare, iar Mirela Pintican a fost condamnată la 6 luni de închisoare. Pedeapsa a fost însă suspendată, având termen de încercare de 2 ani și 6 luni. De precizat este faptul că Mirela Pintican a fost atât soția lui Alin Simota, cât și soția lui Cristian Litera. Mihai Eminovici Ciobanu a fost condamnat la un an și 20 de luni de închisoare. La fel ca în cazul fostei soții a celor doi capi ai rețelei infracționale, pedeapsa lui Mihai Eminovici Ciobanu a fost tranformată în pedeapsă cu termen de încercare sub supraveghere de 2 ani și 6 luni.

Cornelius Toma nu a fost condamnat. În cazul lui  instanța a constatat că a încetat procesul pentru instigare la lovire sau alte violențe.

Gheorghe Bota și Mihăiță Varodi au primit un an de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de doi ani. Termen de încercare de 2 ani și 3 luni a primit și Avram Zorin, iar Florin Micluță a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, având termen de încercare de 4 ani.

Părțile din dosar au de achitat și despăgubiri. Astfel, Cristian Litera trebuie să achite 2000 de euro daune morale uneia din părțile vătămate. Altei părți vătămate din dosar Cristian Litera trebuie să plătească în solidar cu Cătălin Penciuc alte 8000 de lei daune materiale și 2500 de lei daune morale.

Despăgubiri de sute de mii de lei

Groupama Asigurări trebuie să primească de la incuplați suma de 38.289 de lei, iar  Cristian Litera, Cătălin Penciuc și Mihai Eminovici Ciobanu au de achitat 289.705 lei către Alianz Țiriac.

Inculpații au fost judecați într-un dosar care a avut ca obiect “iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup (Legea 39/2003 art. 7) art.189 al.1,25 C.pen., art.25 C pen. rap.la art.182 C.pen. , şantaj în formă continuată, lipsire de libertate, instigare la vătămare corporală gravă, instigare la lipsire de libertate”

”În perioada anilor 2006 – 2012  s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în comiterea unor infracţiuni de şantaj şi fapte de violenţă. Gruparea a acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, unii dintre inculpaţi fiind prosperi oameni de afaceri din Valea Jiului, administrând societăţi comerciale şi finanţând activitatea unui club de fotbal, ai cărui jucători au fost şantajaţi pentru a renunţa la drepturile financiare pe care le aveau asupra clubului. Practic,  inculpaţii îi obligau pe jucători să semneze convenţii nereale prin care se reziliau de comun acord contractele dintre clubul din Petroşani şi aceştia, părţile nemaiavând pretenţii una faţă de cealaltă începând cu data convenţiei de reziliere. Începând cu anul 2008, membrii grupării au fost implicaţi şi în comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune în dauna unor firme de asigurări, fiind îndrumaţi în acest sens de complici angajaţi în sistem. Prejudiciul creat astfel a fost de 400.000 lei şi 100.000 euro, în cauză fiind dispuse măsuri asiguratorii”, arăta rechizitoriul.

Potrivit rechizitoriului, membrii grupării acordau bani cu camătă, iar cei care nu rambursau banii erau trimiși la muncă în Libia.

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *