Infracțiunile informatice sunt în creștere. Activități educativ-preventive, în două școli din județ
Polițiștii au instrumentat, pe parcursul anului trecut, aproape 400 de infracțiuni informatice, în creștere cu 12 % față de 2023.
Domeniul criminalității informatice a cunoscut, în ultimii ani, un trend ascendent. Faptele incriminate de Codul Penal pe acest segment au crescut cu circa 12%.
Polițiștii din structurile de investigații criminale, cei care au competența să cerceteze astfel de fapte, atrag atenția și asupra infracțiunilor de înșelăciune, comise în mediul on-line.
Fiecare utilizator al internetului, în special tinerii și persoanele în vârstă, ar trebui să acționeze cu mare atenție și responsabilitate atunci când vine vorba despre datele personale.
Anual, Ziua Siguranței pe Internet este marcată în data de 11 februarie.
În acest sens, polițiștii hunedoreni au desfășurat, în cursul zilei de ieri, mai multe activități dedicate promovării siguranței și responsabilității în mediul on-line.
Două dintre activitățile educative s-au desfășurat la școlile gimnaziale din localitățile Brănișca și Vețel.
Scopul a fost ca minorii să conștientizeze pericolele online, precum cyberbulliyng, furtul de date personale și expunerea la materiale ilegale sau cu conținut dăunător.
Pentru a nu ajunge victime în mediul online, polițiștii vă recomandă următoarele măsuri:
– utilizarea unor parole puternice, cu un nivel ridicat de complexitate; evitați folosirea termenilor uzuali și schimbați periodic parolele;
– asigurați-vă că aplicațiile și programele antivirus sunt actualizate, pentru a preveni vulnerabilitățile;
– atenție la e-mailurile și mesajele suspecte; nu deschideți link-uri din surse necunoscute, primite pe e-mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media ori prin platformele de tip chat (WhatsApp, Telegram etc.);
– evitați partajarea informațiilor personale pe rețelele de socializare și setați nivelurile de confidențialitate corespunzătoare;
– verificați sursele de informare, pentru a combate dezinformarea;
– fiți atenți la mesajele care par să vină din partea băncilor; unitățile bancare nu solicită prin SMS date confidențiale, cum ar fi datele cardurilor, parolele de access sau coduri PIN.
În situația în care ați fost înșelați sau ați furnizat datele bancare altor persoane, vă sfătuim să anunțați imediat banca la care aveti conturile, precum și cea mai apropiată unitate de poliție.
Prin educație și măsuri de precauție, internetul poate deveni mai sigur!
IPJ Hunedoara