Îngrijorată de noua tulpină a coronavirusului, lumea îşi închide uşile pentru Marea Britanie

Mai multe ţări din Europa şi restul lumii şi-au închis, luni, graniţele pentru Marea Britanie, din cauza temerilor provocate de noua tulpină de coronavirus, extrem de contagioasă, provocând haos în transporturi şi sporind riscul unei lipse de alimente cu câteva zile înainte ca Regatul Unit să plece din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Astfel, India, Pakistan, Polonia, Spania, Elveţia, Suedia, Rusia, Iordania şi Hong Kong au suspendat călătoriile pentru britanici, după ce premierul Boris Johnson a avertizat în legătură cu identificarea unei mutaţii a virusului, cu până la 70% mai transmisibilă. Arabia Saudită, Kuweit şi Oman şi-au închis complet graniţele.

Mai multe alte ţări au blocat călătoriile din Marea Britanie în weekend, inclusiv Franţa, Germania, Italia, Olanda, Austria, Irlanda, Belgia şi Canada – deşi experţii au spus că tulpina ar putea circula deja în ţări cu metode de detectare mai puţin avansate decât Regatul Unit.

Descoperirea noii tulpini, cu doar câteva luni înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă, a realimentat panica, în această pandemie care a ucis aproximativ 1,7 milioane de oameni din întreaga lume şi peste 67.000 în Marea Britanie.

Guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo, a cerut guvernului SUA să ia măsuri pentru a preveni intrarea noii tulpini de coronavirus în Statele Unite, ţară care a fost cel mai grav afectată de Covid-19, cu aproape 318.000 de decese.

„Este timpul ca guvernul federal să ia măsuri rapide, pentru că astăzi această variantă urcă într-un avion şi aterizează în JFK şi nu este nevoie decât de o singură persoană”, a spus el.

Brett Giroir, asistentul secretarului pentru Sănătate al SUA, a declarat că nu s-a decis încă nimic referitor la vreo interdicţie de călătorie.

Pe măsură ce pandemia se agravează, Congresul american este pregătit să voteze un pachet de stimulare COVID-19 de 900 miliarde de dolari, după luni de inacţiune.

Oficialii UE s-au întâlnit prin videoconferinţă, pentru a-şi coordona răspunsul la noua tulpină a coronavirusului. Blocul european este pe cale să înceapă vaccinările împotriva Covid-19 în decurs de o săptămână, după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor a aprobat, luni, utilizarea unui vaccin de la Pfizer şi BioNTech.

Experţii au spus că nu există dovezi că vaccinurile nu ar proteja împotriva acestei noi variante a virusului, dar au adăugat că lucrează non-stop pentru a stabili dacă mutaţiile vor afecta eficacitatea acestora.

„Întrucât  trei vaccinuri vizează proteina cu ţepi, modul în care noua tulpină a coronavirusului răspunde la vaccinuri şi protecţia pe care vaccinul o va oferi trebuie totuşi examinate în detaliu”, a declarat Saad Shakir, profesor şi director la Drug Safety Research Unit

Franţa şi-a închis frontiera pentru persoanele şi camioane din Marea Britanie, blocând una dintre cele mai importante rute comerciale către Europa continentală.

„Niciun şofer nu vrea să livreze în Marea Britanie acum, aşa că aprovizionarea Marii Britanii va fi blocată”, a anunţat Federaţia naţională de transport rutier FNTR din Franţa.

În timp ce familiile şi şoferii de camioane au încercat să se descurce cu interdicţiile de călătorie, pentru a se întoarce acasă la timp de Crăciun, lanţul britanic de supermarketuri Sainsbury’s a anunţat că deficitul de produse va începe să apară în câteva zile, dacă legăturile de transport nu vor fi reluate rapid.

„Dacă nu se schimbă nimic, vom începe să vedem lipsuri în zilele următoare de salată, unele frunze de salată, conopidă, broccoli şi citrice – toate acestea fiind importate de pe continent în această perioadă a anului”, a arătat Sainsbury’s.

Îngrijorea globală s-a reflectat pe pieţele financiare. Acţiunile europene au scăzut, cu preponderenţă acţiunile companiiilor din sectorul călătoriilor şi al divertismentului.

Acţiunile proprietarei British Airways, IAG, şi cele ale easyJet au scăzut cu aproximativ 7%, în timp ce titlurile Air France KLM a pierdut aproximativ 3%.

Wall Street a consemnat pierederi la rândul său.

Lira sterlină s-a prăbuşit cu 2,5% faţă de dolar, la un moment dat, înainte de a recupera o parte din pierderi, în timp ce randamentul obligaţiunilor guvernamentale britanice pe termen de doi ani au atins un nivel record.

Premierul britanic Boris Johnson a anulat, sâmbătă, planurile de Crăciun pentru milioane de britanici, din cauza tulpinii mai contagioase a coronavirusului, deşi a spus că nu există dovezi că acesta ar fi mai letală sau că ar cauzat forme mai grave ale boalii.

Tabloidele din Marea Britanie au deplâns criza. „Omul bolnav al Europei”, a scris ziarul Daily Mirror pe prima pagină, alături de o poză cu Johnson, în timp ce ziarul Sun a scris că „francezii nu arată milă”.

Noua variantă a virusului şi restricţiile din Marea Britanie agravează haosul, în timp ce ţara se pregăteşte să se despartă în cele din urmă de Uniunea Europeană, posibil fără un acord comercial, când perioada de tranziţie a Brexitului se va încheia pe 31 decembrie, la ora 2300 GMT.

Noua variantă a coronavirusului, despre care oamenii de ştiinţă au spus că este cu 40% -70% mai transmisibilă, a devenit rapid tulpina dominantă în părţi din sudul Angliei, inclusiv în Londra. Experţii care urmăresc noua tulpină au declarat că există unele dovezi timpurii, dar neconfirmate, că aceasta s-ar putea transmite la fel de uşor în rândul copiilor, precum şi în rândul adulţilor, spre deosebire de tulpinile dominante anterioare, care păreau să poată infecta mai uşor adulţii.

„Cazuri de infectare cu noua tulpinăau fost detectate şi în alte ţări, inclusiv în Danemarca, Italia şi Olanda.

Australia a anunţat că două persoane care au călătorit din Regatul Unit în New South Wales, statul său cel mai populat, purtau virusul mutant. Ţara a anulat zeci de zboruri interne, în timp ce New South Wales a blocat peste 250.000 de persoane.

„2020 nu a terminat încă cu noi”, a spus prim-ministrul Scott Morrison. Unii oameni de ştiinţă au spus că tulpina descoperită în Marea Britanie ar putea fi dificil de depistat.

„Marea Britanie este pur şi simplu ţara care găseşte aceste mutaţii cel mai mult, pentru că le caută mai mult. Există ţări care abia dacă cercetează sau nu o fac deloc deloc. Cred că vom constata în următoarele zile că o vor găsi multe alte ţări”, a declarat pentru VRT Marc Van Ranst, un virolog de la Institutul Rega pentru Cercetări Medicale din Belgia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *