Inspectoratul de Poliție al județului Hunedoara prezintă raportul de activități pe anul 2022. Numărul cazurilor de violență în familie a crescut

Polițiștii hunedoreni au făcut public raportul de activitate pe anul 2022, în care rezultă că există o scădere a infracționalității stradale în anul 2022, față de anul precedent, dar din datele evidențiate se reflectă și o creștere a cazurilor în domeniul violenței în familie.

„Analiza activităţii desfăşurate de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara în cursul anului 2022 a relevat faptul că poliţiştii s-au implicat cu profesionalism  şi responsabilitate în organizarea şi desfăşurarea, la nivel judeţean, a unor acţiuni ce au vizat creşterea autorităţii Poliţiei şi asigurarea respectării legii, întărirea prezenţei echipelor de patrulare în zonele de interes, pentru prevenirea posibilelor activităţi infracţionale. Concentraţi pe oferirea unui serviciu public poliţienesc de calitate, poliţiştii şi-au îndeplinit obiectivele legale care au fost învestiţi, cu o atenţie deosebită pe  creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa  rutieră.

Poliţiştii au acţionat în scopul păstrării unui trend descendent al infracţiunilor contra persoanei şi a patrimoniului acesteia, astfel încât în cazurile unor infracțiuni grave, comise cu violență, persoanele bănuite  au fost identificate şi deferite justiţiei.

 

POLIŢIA DE PROXIMITATE ȘI SIGURANȚA COMUNITĂȚII

 

În 2022, structura de ordine publică a efectuat peste 5.700 de controale, acțiuni şi razii și a participat la 201 măsuri de ordine publică, în urma unor manifestări cultural-artistice şi sportive. Poliţiştii de ordine publică din judeţ au intervenit la 18.429 de evenimente (14.831 în mediul urban și 3.598 în mediul rural) dintre care 15.160 au fost semnalate prin Apelul de Urgenţă 112, 159 din oficiu, 441 sesizate în mod direct de către cetățeni şi 2.669 de evenimente au fost sesizate prin dispeceratele subunităţilor de poliţie.

În cursul anului 2022, comparativ cu anul anterior, se înregistrează un trend descendent al infracţionalităţii stradale sesizate la nivelul I.P.J. Hunedoara (constatându-se o scădere cu – 5,37%, față anul 2021). Totodată,  infracționalitatea sesizată în mediul rural a înregistrat o ușoară scădere (-3,06%,  față anul 2021).

În urma analizării datelor statistice existente cu privire la infracțiunile sesizate în cursul anului 2022 în domeniul violenței în familie, la nivelul judeţului Hunedoara, comparativ cu perioada similară  a anului 2021, se constată că acestea au crescut cu +3,59%.

Raportat la anul 2021, în 2022 se constată o scădere a infracţionalității sesizate contra patrimoniului (-1,87%).

De remarcat este faptul că poliţiştii structurii de investigații criminale din județ au derulat o serie de activități complexe și eficiente în cauzele de impact, ori cu moduri de operare deosebite, reușind identificarea și tragerea la răspundere penală a autorilor în majoritatea cauzelor de tâlhărie comise în județ ori a altor fapte grave, comise cu violenţă.

 

SIGURANŢA RUTIERĂ

 

Structurile cu atribuții de poliție rutieră  au avut ca obiectiv prioritar reducerea riscului rutier prin diminuarea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora.

Ca urmare a analizei realizate la nivelul Serviciului Rutier Hunedoara, principalele cauze generatoare de evenimente rutiere au fost:

Neacordarea priorităţii pietonilor a generat 13 accidente grave,  soldate cu 3 persoane decedate și 14 persoane rănite grav;

Abateri pietoni, cauză ce a condus la producerea a 12 accidente grave,  soldate cu 5 persoane decedate  și 7 persoane rănite grav;

Viteză neadaptată la condițiile de drum: 11 accidente grave, soldate cu 5 persoane decedate și 12 persoane rănite grav.

Pentru reducerea gradului de victimizare a populației prin accidente rutiere și pentru menținerea unui climat de siguranță rutieră pe drumurile deschise circulației publice din judeţul Hunedoara, în cursul anului 2022, polițiștii rutieri au derulat o serie de activități preventive, pe principalele artere rutiere.

 

Principalele activități desfășurate de către structurile cu atribuții, din cadrul I.P.J. Hunedoara, pentru diminuarea riscului rutier:

 

În cursul anului 2022, poliţiştii rutieri au organizat, pentru reducerea riscului rutier, peste 1.170 de acţiuni, dintre care menţionăm:

Pentru combaterea încălcării regimului legal de viteză au fost realizate  401 acțiuni;

Pentru combaterea conducerii sub influența alcoolului au fost realizate 123 de acțiuni;

Pentru combaterea nerespectării regulilor de circulație de către pietoni au fost realizate 72 de acțiuni;

Pentru combaterea  neacordării priorității de trecere pietonilor au fost realizate  73 de acțiuni;

Pentru combaterea  depășirilor în zone și situații interzise au fost realizate  58 de acțiuni.

 

Totodată, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice au fost aplicate 31.704 de sancțiuni contravenționale,  dintre care:

Pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice au fost aplicate  30.792 de sancțiuni contravenționale, dintre care:

Pentru încălcarea regimului legal de viteză au fost aplicate 12.820 de sancțiuni contravenționale;

Pentru nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni au fost aplicate  1.340 de sancțiuni contravenționale;

Pentru conducere sub influența alcoolului au fost aplicate 179 de sancțiuni contravenționale;

Pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor au fost aplicate 95 de sancțiuni contravenționale.

În urma controalelor în trafic, au fost constatate 490 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice constatate, dintre care:

Pentru alcoolemie peste limita admisă au fost constatate 168 de infracțiuni;

Pentru conducere fără permis au fost constatate  154 de infracțiuni;

Pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat/neînregistrat au fost constatate 33 de infracțiuni;

Pentru refuz ori sustragere de la prelevarea mostrelor biologice au fost constatate 17 infracțiuni.

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost retrase 1.279 de certificate de înmatriculare  şi  au fost  reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule  2.514 de permise de conducere, din care: 179 pentru conducere sub influența alcoolului, 1.145 pentru depășirea  limitei legale de viteză, 90 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 181 pentru neacordarea priorității de trecere  vehiculelor şi 534 pentru depășire neregulamentară.

 

PREVENIREA CRIMINALITĂŢII

 

Activitatea de prevenire s-a orientat pe cele 3 priorități naționale stabilite de Poliția Română:

Prevenirea infracțiunilor contra persoanei (dispariții de copii, agresiuni sexuale, violență domestică, victimizarea minorilor);

Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului;

Prevenirea criminalității informatice.      

 

În cursul anului 2022, poliţiştii compartimentului de profil au desfășurat 119 activități punctuale, campanii, proiecte preventive, pe diferite teme legate de: siguranța minorilor, prevenirea victimizării acestora, promovarea răspunderii penale în rândul tinerilor, prevenirea bullying-ului, a consumului de droguri și a violențelor școlare, siguranța bunurilor de valoare și protejarea proprietății personale, asistența juridică a victimelor violenței domestice, prevenirea tâlhăriilor, a înșelăciunilor, a furturilor din locuințe.

 

INFRACŢIONALITATEA ÎN DOMENII SPECIFICE: SILVICULTURA

 

În perioada analizată, poliţiştii din cadrul IPJ HUNEDOARA au organizat 780 de acţiuni și controale, din care 113 în fondul forestier, au verificat 1.181 de obiective, 865 de mijloace de transport și 166 de exploatări forestiere. În 2022, la nivelul județului au fost cercetate 11 persoane pentru infracţiuni din domeniul silvic şi au fost aplicate 194 de sancțiuni contravenționale în baza legislaţiei silvice, în valoare totală de peste 732.000 de lei, fiind confiscată/indisponibilizată în vederea confiscării cantitatea totală de 3.743,00 mc de material lemnos.

 

REGIMUL ARMELOR, EXPLOZIVILOR ŞI SUBSTANŢELOR PERICULOASE

 

În 2022, poliţiştii serviciului de profil au organizat 64 de acțiuni în baza unor planuri de acțiune proprii, dintre care 32 pe linie de arme, 11 acțiuni pe linie de vânătoare și prevenirea actelor de braconaj cinegetic și 21 de acțiuni pe linia materiilor explozive, substanțelor toxice și deșeurilor periculoase, în cadrul cărora au fost constatate 53 de infracțiuni (dintre care 46 în flagrant delict) şi au fost aplicate 56 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 150.680 de lei.

Totodată, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor și a confiscării speciale în cadrul dosarelor penale instrumentate ori în vederea confiscării ca măsură complementară a sancțiunilor contravenționale aplicate: 54 de arme, dintre care 36 de arme letale (19 deținute legal și 17 deținute ilegal), 16 arme neletale suspuse autorizării (5 deținute legal și 11 deținute ilegal) și 2 arme neletale supuse notificării, precum și 1.856 de elemente de muniție (443 de bucăţi deținute legal și 1.413 de bucăţi deținute ilegal), 2 grenade și 102 kg. de carne de vânat, 7 trofee și 1 autovehicul folosit la acte de braconaj.

Pe linie de explozivi, deșeuri și substanțe periculoase au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor și a confiscării speciale 535 kg. de articole pirotehnice,  170 kg. și 4.390 litri de deșeuri periculoase, 13.248 de kg. și 1.141 de litri de produse de protecția plantelor și îngrășăminte chimice.

 

CRIMINALISTICĂ

 

În anul 2022, polițiștii criminalişti din cadrul birourilor și formațiunilor criminalistice, cu atribuții de investigare a locului faptei, au efectuat 3.672 de deplasări în teren, ridicând peste 17.000 de  urme, prin mijloace şi  metode criminalistice fiind identificate/documentat materialul probator în cazul a 138 de persoane, în 128 de cauze penale.

SERVICIUL PENTRU ACŢIUNI SPECIALE

 

Poliţiştii acestui serviciu au participat la 258 de misiuni, dintre care: 28 de razii, 58 de percheziţii, 17 aplanări ale unor stări conflictuale, 13 escortări, iar modul de acţiune al luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale a reliefat profesionalismul forţelor de acţiuni speciale ale I.P.J. Hunedoara, structură de elită în lupta cu fenomenul infracţional.

 

SIGURANŢA ŞCOLARĂ

 

Pentru cunoașterea problemelor întâmpinate de unitățile de învățământ, polițiștii biroului s-au deplasat la 250 de  unități de învățământ din mediul urban şi rural, verificând modul de implementare și consemnare în registrele cu activitățile desfășurate de structurile cu responsabilități pe linia siguranței școlare, expunerea informațiilor despre polițiștii responsabili și au stabilit, împreună cu factorii de decizie din conducerea unităților școlare, moduri de creștere a siguranței elevilor și a cadrelor didactice.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 374 de întâlniri cu reprezentanții unităților școlare, au realizat 72 de activități de consiliere a elevilor din categoriile cu risc criminogen, au participat la ședințe cu cadrele didactice şi cu părinții.

De asemenea, poliţiştii Biroul Siguranță Școlară a întocmit 33 de planuri de acțiune, pe linia prevenirii și combaterii infracționalității în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, fiind desfășurate acțiuni în colaborare cu structurile de ordine publică, cele de prevenire a criminalității, Serviciul Rutier și Centrul de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog.

 

PROTECŢIA ANIMALELOR

 

În perioada analizată, la nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor au fost înregistrate 70 de dosare de cercetare penală  şi au fost soluționate de 49 de dosare de cercetare penală.

Totodată, au fost înregistrate 53 de sesizări din oficiu  privind fapte aflate sub incidenţa legislației privind protecția animalelor.

Poliţiştii Biroului au efectuat două percheziții domiciliare, două percheziții informatice și au luat măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de două persoane.

În anul 2022, au fost efectuate  27 de acțiuni și 207 controale pe linia respectării legislației pentru protecția animalelor. În urma acestor activități au fost constatate și sancționate 235 de fapte contravenționale, cu o valoare totală  a sancțiunilor de 152.200 de lei.

De asemenea, au fost emise 7 ordine de plasare în adăpost, în baza cărora au fost puse în adăpost 22 de animale de diferite specii.

 

ACTIVITATEA DE PREGĂTIRE PROFESIONALĂ

 

În 2022, poliţiştii Serviciului Pregătire Profesională au instruit 256 de polițiști din cadrul I.P.J. Hunedoara, pe linia conducerii autovehiculelor în regim prioritar. Pe linia pregătirii de specialitate, au fost gestionate stagiile de practică a 130 de studenţi şi elevi înmatriculați la școlile de poliție din subordinea I.G.P.R. și a 130 de polițiști încadrați (115 agenți și 15 ofițeri).

De asemenea, a fost gestionată activitatea de participare la diferite cursuri a peste 100 de polițiști. Începând cu luna septembrie 2022, personalul inspectoratului a fost planificat pe serii la cursul prim ajutor de bază, iar până la finalul anului au fost instruiți 228 de polițiști (186 de agenți de poliție și 42 de ofițeri).

În anul 2022, pe linia instrucției tragerii, ofițerul instructor a desfășurat activități de instruire în domeniul tragerii, iar pe linia pregătirii sportive, au fost evaluați  polițiști din cadrul IPJ Hunedoara.

Cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative: în anul 2022, au fost eliberate  3.525 de copii de pe cazierul judiciar.

Relația cu publicul: activitatea pe acest palier este materializată în cele peste 3.900 de petiţii soluţionate şi persoane primite în audienţă.

 

 

CONCLUZII

 

În perioada analizată poliţiştii din cadrul I.P.J. Hunedoara și-au îndeplinit cu succes misiunile, acestea fiind cu grad ridicat de periculozitate, iar modurile tactice de intervenţie au respectat prevederile legale, drepturile și libertăţile fundamentale ale omului.

În cursul anului 2022, echipa managerială a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, împreună cu efectivul din subordine şi în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, a dovedit că deţine potenţialul logistic şi uman necesar pentru diminuarea şi ţinerea sub control a fenomenului infracţional, în vederea protejării intereselor legale ale cetăţenilor.

Pentru anul 2023, activităţile I.P.J. Hunedoara se vor derula, în continuare,  în conformitate cu priorităţile de acţiune naţională prevăzute de actele normative în vigoare şi vor urmări, cu precădere, creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere şi destructurarea grupărilor infracţionale”, conform datelor transmise de reprezentații IPJ Hunedoara.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *