Paiele de pe Casa Crişan, mai de ispravă ca ţiglele şi tabla acoperişurilor moderne

A fost o furtună teribilă pe vale. Dacă mai ţinea câteva minute era prăpăd, spune Ioan Faur, primarul Ribiţei. Copaci ca gorunul lui Horea au fost smulşi din pământ, stâlpi de curent au căzut peste şuri şi ţigle luate de vânt zburau peste vale. Surprinzător pentru noi, paiele care acoperă Casa Memorială Crişan au rămas neclintite. Pe sătenii din Vaca (aşa se numea satul Crişan înainte să fie declarat SAT ISTORIC) nu-i miră decât mirarea noastră. Cum să nu reziste furtunii acoperişul de paie? Acolo e România „lucrului bine făcut”.

Prăpădul

„La nivel de comună a fost dezastru. Nici acum nu s-au reparat unele stricăciuni. Foarte mulţi pomi au fost retezaţi de furtună. Stâlpi de curent au căzut pe casă, pe şură, la mulţi. Copaci groşi ca gorunul lui Horea au fost pur şi simplu retezaţi, smulşi din rădăcini. Nuci, plopi, linii de curent… Am rămas fără energie electrică mai multe zile după aceea. Groaznic a fost. Dacă mai ţinea 10-15 minute era prăpăd. Părea că e o tornadă. Bine că nu au fost victime”, ne relatează Ioan Faur, primarul comunie Ribiţa.

Familia care locuieşte în vecinătatea Casei Memoriale Crişan vorbeşte cu multă însufleţire despre monument. „Primul lucru pe care l-am făcut când a încetat vijelia a fost să verific Casa. Era intactă. L-am sunat pe domnul primar să îi spun. Vedeţi dumneavoastră, casele din vechime se făceau temeinic, cu mult suflet pus acolo… şi rezistă”, spune vecina care ne luase „în obiectiv” de îndată ce am intrat în ograda eroului Marcu Giurgiu zis Crişan.

Fonduri europene pentru refacerea Casei

Acoperişul Casei Memoriale Crișan a fost schimbat în 2009, la puţin timp după ce monumentul a trecut din administrarea Judeţului în patrimoniul comunei Ribiţa. Paiele care acoperă construcţia sunt bine alese şi numai din acelea tăiate cu coasa.

„E o întreagă filozofie cu refacerea acoperişului. Acum am obţinut finanţare europeană de 500.000 euro pentru reabilitarea monumentului. Cam pe la începutul anului viitor, cred eu, ne vom apuca de lucrări. Să o facem aşa cum ar fi bine să arate un monument istoric. În general, Casa nu arată rău, dar cu timpul unele elemente cedează”, ne spune primarul Ioan Faur.

Scurte repere istorice

Casa Memorială se află în satul istoric, la câteva sute de metri depărtare de Mănăstirea Crişan. A fost reconstruită, în anul 1979, după o fotografie publicată de istoricul Ioan Lupaș în anul 1934. Clădirea a fost ridicată după tehnica de lucru a secolului al XVIII-lea. În fata Casei se găseşte bustul lui Crișan, opera a sculptorului Marcel Olinescu, lucrarea fiind realizată în anul 1929.

Marcu Giurgiu, zis Crişan, s-a născut în anul 1733 în localitatea Vaca (astăzi, satul istoric Crișan). A fost unul dintre conducătorii răscoalei din Transilvania, conducând ţăranii din Zarand, apoi din Câmpeni, Abrud şi Cricău. A luptat împotriva trupelor austriece şi a fost prins pe 30 ianuarie 1785 şi încarcerat în temniţa de la Alba Iulia. S-a sinucis înainte de a fi tras pe roată precum Horea şi Cloşca în celula sa pe 13 februarie 1785, sugrumându-se cu  nojica (cureaua) opincilor.

Marcel BOT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *