Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prăznuită de creștinii ortodocși

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prăznuită pe 21 noiembrie. Această sărbătoare este cunoscută  în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia.

Părinții Maicii Domnului sunt Sfinții Ioachim și Ana. Lipsiți de copii, dar cu credință  în Dumnezeu, L-au rugat pe Dumnezeu să  le dăruiască cinstea de a fi părinți, făgăduind că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui. Un înger le vestește că vor avea o fată pe care o vor numi Maria. Sfinții Ioachim și Ana nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu și  la trei ani de la nașterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu.

Aici a fost întâmpinată de marele preot  Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezatorul, care a dus-o  în cea mai sfânta încăpere din acest loc, în Sfânta Sfintelor, unde a stat până  la vârsta de 15 ani.

În această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ținute în lumină și căldură, înmuguresc  și înfloresc,  și sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove.  Să nu uităm că  în colindele românești se cântă, în plină iarnă, despre florile dalbe, flori de măr, sau despre măruț,  mărgăritar.

Cunoscută şi ca Ovidenie în tradiţia populară, ziua aceasta este considerată a fi una magică şi există superstiţia că dacă pui la icoane un vas cu apă şi aprinzi o lumânare, apa poate fi bună de leac în diverse boli. De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică se aprind lumânări pentru copiii nebotezaţi, dar şi pentru morţi pentru a avea cale luminată pe cealaltă lume. De asemenea, se împart nuci, colaci şi turte de mălai.

Biserica Ortodoxă a rânduit ca pe data de 21 noiembrie să  fie dezlegare la pește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *