Învestire de subprefect: bucurie și suspine la ALDE Hunedoara

Dorel Bretean, uns oficial subprefect. Nelu Ardelean: „trebuie să vorbesc cu președintele!”

Dorel Bretean (membru ALDE, în prezent funcționar public, teoretic apolitic) a fost învestit oficial, astăzi, în funcția de subprefect al județului Hunedoara. Funcția îi fusese, însă, promisă lui Nelu Ardelean (tot ALDE, tot funcționar public și teoretic apolitic), care a beneficiat și de susținerea partidului în acest sens, printr-un vot acordat în urmă cu 5 luni.

Nu-i pentru cine se pregătește

Numirea lui Dorel Bretean în funcția de subprefect a stîrnit bucurie în ALDE, pe de o parte, dar și nemulțumirea unor membri ALDE, pe de altă parte, dintre cei care l-au susținut pe Nelu Ardelean pentru ocuparea funcției de subprefect. Surse din interiorul partidului, care doresc să rămînă anonime, au declarat pentru Replica: „Nu știm de ce ne mai cheamă să votăm, dacă nu se ține cont de votul nostru”  și „una votăm, alta fumăm” sau „am început cu stîngul, prin încălcarea statutului”.

Nelu Ardelean, singurul pretendent susținut de partid

În 23 februarie 2017, Delegaţia Permanentă Județeană a ALDE Hunedoara a stabilit, prin vot secret, că Nelu Ardelean va fi susţinut pentru postul de prefect sau subprefect. Au fost două candidaturi: cea a lui Nelu Ardelean și cea a lui Marius Sanfirișca.

Din 72 de membri prezenţi, 47 au votat cu Ardelean, 24 cu Sanfirişca şi un vot a fost nul.

Dorel Bretean a participat și el la acea ședință și la vot, fără a se înscrie în cursă.

Astfel că singurul candidat al ALDE Hunedoara, susținut oficial de către organizația județeană pentru ocuparea funcției de subprefect al județului, a rămas Nelu Ardelean, vicepreședinte ALDE.

Cum s-a ajuns în această situație delicată

Contactat, Nelu Ardelean a declarat, supărat: „Da, am susținerea partidului, prin vot, s-a scris și în presă. Nu vreau să spun prea multe acum, pînă nu vorbesc cu domnul președinte Moloț. După aceea, voi convoca, probabil, o conferință de presă, ca să spun ce am de spus.”

 

Dorel Bretean, noul subprefect, are o altă versiune despre ședința Delegației Permanente unde s-a hotărît susținerea lui Nelu Ardelean: „La data ședinței, eu eram, deja, funcționar public, la Primăria Vulcan. Nelu (Ardelean – n.n.) a venit la mine și m-a rugat să nu candidez și eu pentru susținerea în funcția de subprefect, pentru că ne împărțim voturile și cîștigă Sanfirișca. Așa că n-am mai candidat și eu, atunci, l-am lăsat pe el.”

 

Președintele ALDE Hunedoara, Mircea Ioan Moloț, face lumină: „Ne-au presat de la ministere, de la partid: vedeți că pierdeți postul de subprefect, că Nelu Ardelean a tot încercat să devină funcționar public și n-a reușit la examene. Am fost nevoit, atunci, de urgență, să convoc Biroul Permanent și să hotărîm susținerea lui Dorel Bretean pentru funcția de subprefect. Între timp s-a schimbat Guvernul, am plecat și eu în concediu și s-a luat această hotărîre.”

Dorel Bretean este, de astăzi, noul subprefect al județului Hunedoara

Dorel Bretean este membru ALDE din anul 2016, după ce, anterior, fusese membru PNL.

Este născut la 4 noiembrie 1967 în Hunedoara și este de profesie economist. Este căsătorit și are un copil.

A ocupat funcția de director al Sanatoriului de Pneumo-Ftiziologie Geoagiu, fiind obligat să demisioneze, în vara anului 2016, la solicitarea noului președinte al Consiliului Județean Hunedoara de la acea dată, Laurențiu Nistor, în urma unui control efectuat la Sanatoriul Geoagiu, control care ar fi descoperit nereguli de igienă la bucătăria unității spitalicești.

Pe durata campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2016 a ocupat funcția de mandatar financiar al ALDE Hunedoara.

Înainte de a fi numit în funcția de subprefect, Dorel Bretean a fost angajat la Primăria Municipiului Vulcan pe un post de consilier, deținând, astfel, calitatea de funcționar public – condiție obligatorie pentru a putea fi numit în funcția de subprefect.

 

Alin BENA

Alin Bena

alin.bena@gmail.com

bena has 103 posts and counting.See all posts by bena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *