Investiții de mediu la termocentrala Mintia

Depozitul pentru depozitarea uscată a zgurii și cenușii de la termocentrala Mintia va suferi modificări. Capacitatea de stocare a depozitului se apropie de utilizare, iar astfel se achiziționează servicii de proiectare pentru ,,Adaptare depozit şlam dens pentru depozitarea uscată a zgurii şi cenuşii transportate hidraulic”.

În prezent, zgura și cenușa rezultate din arderea cărbunelui în cazanele termocentralei Mintia sunt evacuate în hidroamestec în proporție de 1 la 10 în depozitul Bejan, aflat în curs de închidere prin umplere. Potrivit măsurătorilor realizate, capacitatea de depozitare se apropie de epuizare.

”Pentru asigurarea capacității de depozitare a zgurii și cenușii rezultate în urma arderii cărbunelui la cazanele din termocentrala Mintia cu respectarea legislației de mediu (…), Complexul Energetic Hunedoara – SE Deva a realizat, pe baza proiectării efectuate de către ISPE, un depozit ecologic pentru depozitarea în tehnologia șlamului dens a zgurii, cenușii și a produselor de desulfurare, amplasat în extravilanul comunei Șoimuș, pe malul drept al râului Mureș, imediat în amonte de depozitul existent (care este retras din exploatare) În anul 2011 s-a recepționat prima etapă a acestui obiectiv de investiții, reprezentând digul de bază cu două compartimente, care asigură o capacitate de depozitare de 2.000.000 mc”, arată documentația.

Numai că investiția s-a oprit când avea un grad de realizare de 19%. Contractul de execuție a instalațiilor de colectare și transport în depozit a zgurii, cenușii și a produselor de desulfurare, în tehnologia șlamului dens a fost sistat definitiv de către executant în anul 2015, ca umare a neplății facturilor pentru lucrările executate. Din cauza lipsei surselor de finanțare, lucrările nu au mai fost reluate și termenul de finalizare a contractului a expirat.

”Principalul obiectiv al investiției este utilizarea capacității de depozitare disponibile reprezentate de noul depozit de șlam dens, folosind actualul sistem de transport hidraulic de la termocentrală la depozit, prin adaptarea depozitului de șlam dens pentru aplicarea soluției tehnice de depozitare uscată a zgurii și cenușii transportate hidraulic. Soluția va consta în implementarea unei etape tehnologice de separare și uscare a zgurii și cenușii în iazuri etanșe de decantare, astfel încât depozitarea să se realizeze uscat, cu utilaje terasiere sau prin alte mijloace”, mai arată documentul.

Soluția ar permite funcționarea în continuare a termocentralei Mintia cu arderea cărbunelui, cu efort investițional mai scăzut față de cel necesar pentru finalizarea instalațiilor de colectare și transport în tehnologia șlamului dens, precum și cu o durată scăzută de implementare. În cazul nerealizării obiectivului de investiții, termocentrala Mintia nu va mai avea unde să evacueze produsele de ardere de la cazane și nu va mai putea funcționa cu cărbune.

 

 

 

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *