Investiții pentru deținuții Penitenciarului Deva

Penitenciarul Deva vrea să se alinieze normelor internaționale în ceea ce privește detenția deținuților. Aici vor fi realizate lucrări în valoare de 902.624 lei, fără TVA, pentru ”Execuție lucrări obiectiv „lucrări de intervenții la imobile de natura investițiilor fără autorizație de construire „Spații detenție secția III-IV”, Penitenciar Deva”.

”Prin prezentul deziderat se dorește asigurarea unor condiții de detenție în conformitate cu standardele internaționale precum și crearea unui mediu sănătos pentru deținuți este în același timp o premisă a exercițiului tuturor drepturilor fundamentale ale deținuților. Prin lucrările de intervenții la imobile de natura investițiilor, de mică amploare, ce nu necesită elaborarea unei autorizații de construire, vor conduce la îmbunătățirea condițiilor de deținere și la îndepărtarea dificultăților funcționale cu care se confruntă sistemul penitenciar din punct de vedere al custodiei persoanelor private de libertate”, arată documentația.

Spațiile destinate cazării persoanelor private de libertate trebuie să respecte demnitatea umană și să întrunească standardele minime sanitare și de igienă, ținându-se cont de suprafața de locuit, volumul de aer, iluminare, surse de încălzire și ventilație. În cadrul contractului se vor înlocui finisajele de la nivelul pardoselilor și al pereților, se va zugrăvi, se va înlocui instalația electrică și nu numai.

Condițiile din penitenciarele din România s-au aflat în atenția oficialilor europeni. Experţii care au vizitat, anul trecut centrele de detenţie din țară spun că, deşi autorităţile au luat măsuri pentru a îmbunătăţi situaţia deţinuţilor, există în continuare multe situaţii în care condamnaţii îşi ispăşesc pedepsele în spaţii prea mici, neigienizate şi neventilate corespunzător. Specialiştii europeni atrag atenţia că persistă problema deţinuţilor agresaţi de personalul penitenciarelor sau de poliţişti.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.