Investitorul misterios și gâlceava politică

Multinaționala BOSCH vrea să își mute întreaga producție de mașini de spălat în România. De mai multe luni, oficialii multinaționalei caută locuri în care ar putea să se mute, inclusiv în județul Hunedoara. Până aici, totul e bine. Vorbim despre un investitor care, prin ceea ce face, ar urma să dezvolte o zonă, oferind până în jur de 2500 de locuri de muncă. Cu un astfel de lucru, de obicei, autoritățile se laudă.

Replica-INFO HD a întâlnit două situații.

Orgolii, lupte politice sau incompetență?

Prima. E legată de supărarea consilierului județean PNL Lucian Gherman, care îl acuză pe primarul Dan Bobouțanu (PSD), că din cauza nepăsării lui, cei de la BOSCH au ales să negocieze cu autoritățile din Simeria.

”În urmă cu o lună și jumătate, aflu că o firmă multinațională vrea să își trimită toată producția de mașini de spălat în România. Aveau ca variantă Arad și Făgăraș, dar au fost convinși să vină și la Hunedoara, să discute problema cu Bobouțanu. Cel care a intermediat întâlnirea s-a dus la primar, a fost ținut pe holuri o grămadă. Când a reușuit, totuși, să povestească cu primarul, Bobouțanu a fost foarte expeditiv și l-a trimis la directorul Centrului de Afaceri, fostul primar Nicolae Schiau. Omul căuta un teren de 30-35 de hectare, cu deschidere la calea feerată. Acolo i s-a răspuns că ”N-avem!”. Cei de la această firmă au plecat și se pare că au găsit la Simeria ce căutau. Au mai trimis o hârtie la Prefectură, să afle informații și eu, atunci, l-am sunat pe domnul Bobora (președintele Consiliului Județean Hunedoara – n.r.), că e din alt aluat decât ceilalați din PSD, să fie atent, să vorbească cu prefectul, să fie dat un răspuns cât mai profesionist, având în vedere că atâția ani a lucrat în mediul privat”, povestește consilierul județean Lucian Gherman.

Totodată, Gherman se declară nemulțumit de modul în care ar trata primarul Bobouțanu astfel de probleme.
”Mă nemulțumește modul în care el tratează astfel de lucruri foarte importante. Odată în viață te întâlnești cu un investitor așa de important să îți bată la ușă și îi spui că nu avem. Păi, îi deschizi ușa, când vine investitorul îi pui covorul roșu, iei căciula în mână, faci mătănii dacă trebuie. Și tu, ca om politic, beneficiezi,că se face pe mandatul tău”, mai spune Lucian Gherman.

În replică, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, susține că nu a avut loc nicio discuție cu vreun reprezentant oficial firmei BOSCH.

”Nu. Nu am avut nicio discuție. Dar dacă cumva vor să găsească, le dau, nu este niciun fel de problemă. Teren? Pentru firma Bosch? Nu avem un sit industrial? 20 de hectare? Teren la intrare, în Hunedoara, pe partea dreaptă la materii prime. Abia aștept! Nici nu plec acasă, dorm în primărie, dacă îmi faceți legătura cu ei! Nu am cunoștință despre așa ceva.  Ah, păi ce facem? Atacuri politice, că zice Gherman? Asta era problema? Acum înțeleg! Abia-i aștept să vină! Pe oricine! Nu a venit nimeni la mine. Se trezește Gherman vorbind singur. Nu este adevărat nimic! Sună ca și cum am o vină că nu a venit cineva, sau nu pricep? Ușile noastre sunt deschise, avem foarte mulți care vin și nu se mai întorc, am deschis și un birou pentru relații cu investitorii, tocmai în scopul acesta. Textual, Gherman vorbește niște prostii cum vorbește de obicei. Habar nu are despre ce vorbește. Nu numai că stăm la dispoziția tuturor, dar avem și nenumărate vizite care au fost mediatizate, a tuturor celor care au venit. Dacă vrea să insinueze altceva, îl rog să vină cu o dovadă în care să fi afirmat aberațiile pe care le afirmă el”, declară, pentru Replica-INFO HD, Dan Bobouțanu.

Câteva zeci de minute mai târziu de la convorbirea avută cu primarul Hunedoarei, primim și o adresă, scrisă, în care ni se aduce la cunoștințăcă Bobouțanu n-ar fi discutat în viața lui cu vreun reprezentant BOSCH.

Ne-am decis să-i luăm, la rând, pe toți cei care ar putea fi implicați, într-un fel sau altul, în poveste.

Legat tot de municipiul Hunedoara, Nicolae Balosin, fost director al Ecosid, susține că, dacă ar fi vrut, primăria ar fi putut da lejer cele 35 de hectare de care aveau nevoie investitorii.

”Primăria Hunedoara are teren prin SC Ecosid SA, prin firma subordonată primăriei. Terenurile sunt ale Ecosid, dar acționară este Primăria Hunedoara. Au 108 hectare. Ar fi putut să facă o ofertă, nu înseamnă că ar fi acceptat-o, dar ar fi putut să încerce să ofere acele terenuri. Ele se întind de la Castel până la ieșirea din oraș, în zona industrială. Terenurile pot fi vândute direct de societatea comercială sau se poate returna primăriei și primăria să le ofere”, precizează fostul director al Ecosid.

A doua situație. Întrebați de întâlnirea cu investitorii de la BOSCH, cei mai fricoși/superstițioși reprezentanți ai instituțiilor implicate (altfel nu ne explicăm reticența cu care au primit întrebările noastre) nu recunosc nimic.

Primul e Fabius Kiszely, prefectul județului.

”Deci nu am primit nimic de la BOSCH la Instituția Prefectului. Nicio adresă. Da, știu că își doresc să facă o investiție și mă bucur de lucrul ăsta, dar nu cu noi gestionează lucrul ăsta. De unde știu de investiție? De la primarul Simeriei, de exemplu”, susține Kiszely.

Kiszely e contrazis, însă, chiar de către președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora. De fapt, toți factorii importanți ai județului s-au întâlnit cu cei de la firma germană.

”Știu că au (reprezentanții BOSCH – n.r.) o intenție, știu că au discutat cu Prefectura, știu că noi am fost suport și am discutat despre totalul acord al CJ pentru ceea ce înseamnă o investiție de genul ăsta. Știu că Inspectoratul Școlar Județean a prezentat o situație a învățământului dual pentru asigurarea forței de muncă și știu că s-au prezentat, în cadrul discuției care a avut loc la Prefectură, că sunt societăți multinaționale care înființează locuri de muncă în județul Hunedoara de 20 sde ani”, declară Bobora.

Șeful CJ Hunedoara confirmă și povestea lui Gherman: ”Da, domnul Gherman mi-a spus că ei caută o soluție și un amplasament și m-a rugat să mă implic cât se poate de mult în discuțiile ulterioare cu BOSCH. I-am promis că o să mă implic și toate întâlnirile cu BOSCH vor fi în prezența mea”.

Aceeași întâlnire este confirmată și de Maria Ștefănie, inspectorul șef al ISJ Hunedoara.

”Așa este, am paricipat la o întâlnire cu cei de la BOSCH și am discutat despre programele de formare pe care le avem în oferta noastră educațională. Am vorbit despre învățământul dual, despre școala profesională cu durata de trei ani, despre specializările pe care le pot dobândi elevii noștri pe filiera tehnologică și să nu uităm și de școala post liceală, pentru că și acolo elevii se pot califica într-o meserie anume. Mi-aș dori din tot sufletuil să vină un asemenea investitor  în județul nostru. Este o șansă pentru tinerii noștri să își facă un viitor aici. Orice comunitate se dezvoltă și înregistrează un progres atunci când există locuri de muncă cât mai bine plătite”, susține Ștefănie.

Emil Rîșteiu, primarul orașului Simeria, nu prea vrea să vorbească despre ceea ce se întâmplă în această perioadă. Ba chiar ne-a acuzat că, dacă vom scrie ”un singur rând despre această poveste, am putea avea pe conștiință mii de oameni fără locuri de muncă”.

”Deocamdată nu facem nimic. Suntem în discuții pentru amplasarea unei fabrici, dar suntem deocamdată în discuții de tatonare a oportunității de a face o investiție în zonă. Deocamdată nu este nimic oficial și mă abțin să dau prea multe detalii, că nu vreau să se creeze așteptări. Și nici nu vreau să fac ceva greșit în această situație”, subliniază Rîșteiu.

Anamaria NEDELCOFF

va urma

 

 

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 423 posts and counting.See all posts by nedelcoff

3 comentarii la „Investitorul misterios și gâlceava politică

 • 26 iunie 2017 la 18:18
  Permalink

  Normal ca Primarul de la Simeria e “rezervat”. Banuiesc ca toata lumea stie cine e latiFUNDiarul zonei. Risteiu are toate campurile si terenurile cum mergi spre Bacia. Doar n-o fo “edil de comuna” pă dejaba! Au baietii de la Bosch de unde sa alega. Si face si gurita lu Miluțu’ niste coco pentru zile nerge. Bravo, primarica! Doar, sa nu crezi ca suntem prosti… ?

  Răspunde
 • 26 iunie 2017 la 19:18
  Permalink

  Lasa ca are balta peste! Risteiu vinde terenu, Tomita construieste si toata lumea e fericita. Bobora zice ca s-a discutat cu prefectura, prefectul zice ca nu s-a vorbit cu el asadar traiasca PSD astia mint si cand dorm. Asta va fi urmatoarea conurbatie R. Milutu + R. Barbut + Bobo = Hotie si prostie. Sa le stea in gat faina si uleiul alora care au votat psd

  Răspunde
 • 29 august 2017 la 14:26
  Permalink

  După câte am citit eu cele 20 de Ha ar aparţine la vreo 30-35 de proprietari care din declaraţiile secretarului Todor sunt dispuşi să-şi vândă (concesioneze) terenurile. Mă îndoiesc că acele terenuri ar fi toate ale lui Rîşteiu căci doar nici el nu avea de unde să ştie acum vreo 10-15 ani când le-a cumpărat ce foloase ar trage de pe ele (sau ştia – cum a stiut şi Rovinaru pe unde trece autostrada şi a cumparat terenuri acolo).
  Oricum Simerienii ştiu ce soartă a avut Rovinaru şi nici lui Jura nu i-a folosit prea mult pensia ca nu a avut parte de ea – pe când şi Rîşteiu după ei ?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *