Iohannis: PNL şi USR semnează pactul. Cine face fiţe? PSD. Pentru că are în Parlament o majoritate toxică

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că PNL şi USR semnează pactul pe care l-a propus, dar că PSD face “fiţe” deoarece are în Parlament o majoritate “toxică”. El a adăugat că până când această majoritate nu este înlocuită lucrurile vor merge mai greu. Iohannis a precizat că în Parlament se poate construi o majoritate serioasă, care începe să se contureze odată cu semnarea pactului.

Klaus Iohannis a declarat, vineri după-amiază, la Alba Iulia, la lansarea cărţii sale “EU.RO – Un dialog deschis pentru Europa”, că după alegerile europarlamentare a propus partidelor un pact în care a trecut ce anume vor românii, aşa cum a rezultat în urma votului de la 26 mai.

“După ce am făcut consultări cu partidele şi mi s-a apărut normal după alegeri să chem partidele şi să discutăm cum se pune în practică, le-am propus un pact. PNL imediat a ieşit şi a spus foarte bine semnăm acest pact, este exact ce vor românii. Asta am scris în pact, să schimbăm Constituţia, aşa cum au votat oamenii la referendum, să interzicem ordonanţele, să interzicem amnistia, dar şi să revenim la discuţia pe legile justiţiei care au fost stricate tot de PSD”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a mai afirmat că le-a spus social-democraţilor la consultările de la Palatul Cotroceni să repare legile justiţiei pe care le-au stricat.

“Le-am spus-o în faţă la consultări, la PSD-işti, voi le-aţi stricat, nu aveţi decât să veniţi şi să le reparaţi la loc. Mi se pare normal. În acelaşi fel le-am propus să se mişte, dar iute şi se schimbe legislaţia şi organizarea pentru alegeri. Aţi văzut că iarăşi în străinătate şi-au bătut joc de românii noştri, au stat oamenii cu miile la cozi, mulţi în ploaie, mulţi au rămas afară seara. Nu se poate”, a explicat preşedintele.

Iohannis a spus că PNL şi USR au anunţat că semnează acest pact, dar că PSD face “fiţe” deoarece are o majoritate toxică în Parlament.

“Deci PNL şi USR fără condiţii semnează. Cine face fiţe? PSD-ul. Păi se poate? După ce şi-au luat-o la vot, oamenii s-au exprimat clar, se aşteaptă acuma să facă ce trebuie. Ei nu fac. De ce nu fac? Fiindcă au în continuare în Parlamentul nostru o majoritate toxică. Deci majoritatea PSD-istă de acum din Parlament este o majoritate toxică. Aţi văzut, au venit cu fel şi fel de poveşti, domne’ hai că trebuie să mai adăugăm şi una şi alta. Chestiuni de-ale lor doar ca să nu semneze, doar ca să nu facă ce le-au cerut românii. Deci acuma PSD-ul caută tot felul de şmecherii să se eschiveze, să nu semneze pactul, să nu repare legile Justiţiei, să nu repare legile pentru următoarele alegeri”, a transmis şeful statului.

Iohannis a spus că până când această majoritate “toxică” nu este înlocuită în Parlament lucrurile se vor schimba greu şi că trebuie construită o altă majoritate.

“Şi atunci trebuie să înţelegem bine ce înseamnă asta. Până când această majoritate PSD-istă toxică nu este înlocuită în Parlament lucrurile se vor schimba greu şi oamenii trebuie să înţeleagă că aici e nevoie de multă voinţă şi multă determinare pentru a trece prin toate alegerile fiindcă în Parlamentul nostru se poate construi o majoritate serioasă, o majoritate pentru români, pentru România, o majoritate care începe să se contureze cu semnarea pactului”, a mai afirmat Iohannis.

Şeful statului a adăugat că se lucrează la această majoritate cu PNL pe post de locomotivă.

“Şi o să lucrăm la ea cu PNL pe post de locomotivă, cu USR, cu cine va mai veni. Există în România forţe politice responsabile, dar ele trebuie votate ca să ajungă să aibă o majoritate în Parlament. Or, pentru asta trebuie să mergem şi la prezidenţiale şi la locale fiindcă vrem guvernare bună şi fiecare în comunitatea lui şi în final trebuie să mergem la parlamentare şi să le dăm lecţia în finală PSD-iştilor, altfel nu se poate”, a mai spus preşedintele României.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după consultările cu partidele, că marea majoritatea a partidelor parlamentare sunt de acord că rezultatul referendumului trebuie implementat aşa cum a votat poporul. Preşedintele a anunţat că a decis să invite partidele politice parlamentare să semneze un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană, care să cuprindă inclusiv revizuirea modificărilor la legile justiţiei.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *