Iohannis: Solicit Guvernului să iniţieze un proiect de lege cu măsuri necesare pentru aşezarea legislaţiei potrivit coordonatelor statului de drept

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la GRECO, odată cu publicarea rapoartelor privind justiţia. Preşedintele a cerut Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege cu măsuri necesare pentru aşezarea legislaţiei potrivit coordonatelor statului de drept.

”Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la organismul anticorupţie al Consiliului Europei, aşa-numitul GRECO. Concluziile celor două rapoarte ale Grupului Statelor Impotriva Corupţiei, adoptate la data de 21 iunie şi publicate ieri, cu o întârziere semnificativă de către Guvern, arată încă o dată multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani, prin modificarea legilor justitiei şi a legislaţiei penale. Mesajul transmis de cetăţeni urma votului dat la referendumul din 26 mai se regăseşte pe deplin în aceste concluzii. Este extrem de îngrijorător că din cauza propriilor interese ale actualei guvernări, România continuă să se afle în atenţia organismelor europene”, a afirmat preşedintele.
El a subliniat că procesul de legiferare în România nu s-a îmbunătăţit, consultările publice şi transparenţa continuă să fie practici ignorate de actuala majoritate, constanta în activitatea Guvernului fiind adoptarea de ordonanţe de urgenţă în domenii importante.
”Asta constată GRECO în rapoartele sale”, a spus Iohannis.
”Aspecte precum cele care ţin de pensionarea magistraţilor, existenţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către superior ierarhic pentru netemeinicie sunt chestiuni departe de a fi rezolvate”, a adăugat el.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.