Izoleta de concepție românească a fost omologată și va fi produsă în țară

O izoletă de concepţie românească, proiectată de Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie, a fost omologată, iar în scurt timp va începe procesul de producţie, anunţă MApN.

”Cercetătorii ştiinţifici din Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară) şi Ecologie din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) au realizat, într-un timp record, un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenţi biologici – BIOEVAC (tip izoletă). Echipamentul  asigură izolarea temporară şi transportul în siguranţă al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenţi biologici, inclusiv SARS-CoV-2, şi este dotat cu un sistem de filtro-ventilaţie cu presiune negativă”, transmite MApN.

Produsul dezvoltat de cercetătorii militari îndeplineşte standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare şi pe traseul de transport al persoanei infestate.

Prototipul a fost finalizat în data de 16 martie, fiind realizat în colaborare cu STIMPEX SA, specializat în producţia de echipamente de protecţie CBRN, care a pus la dispoziţia echipei de cercetare, cu titlu gratuit materiale, materii prime şi manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN.

Produsul a fost testat şi omologat, în perioada 18 – 19 martie, de specialişti din cadrul Departamentului pentru armamente şi cercetători ştiinţifici din cadrul Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN si Ecologie şi ACTTM “.

”S-au creat astfel condiţiile necesare pentru demararea procesului de producţie, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepţie 100% românească în ţară, de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA”, conform MApN.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *