Johnson scoate Regatul Unit din programul Erasmus

Premierul britanic Boris Johnson a abandonat programul european de schimburi adresat studenţilor – ERASMUS -, în cadrul acordului său post-Brexit, încheiat în Ajunul Crăciunului, invocând probleme legate de costuri şi anunţând un program britanic mondial în locul acestuia, relatează AFP.

Subliniind că a fost vorba despre o „decizie dificilă”, Boris Johnson a explicat că este un „lucru minunat” să primească atâţia studenţi europeni, însă Erasmus era „extrem de costisitor” pentru Regatul Unit.

Şeful Guvernului conservator a anunţat un program naţional care să le permită studenţilor britanici să meargă la studii în „cele mai bune universităţi” din întreaga lume şi nu doar în Europa.

Programul Erasmus – la care Regatul Unit participă din 1987 – urmează să fie înlocuit cu Programul Alan Turing, un celebru matematician britanic.

Negociatrul-şef UE al Brexitului Michel Barnier şi-a exprimat „regretul” faţă de faptul că Regatul Unit abandonează Erasmus.

El a cerut Guvernului Johnson să dea dovadă „rapid” de „claritate” cu privire la soluţia alternativă pe care o va implementa.

Studenţilor europeni în Regatul Unit – în prezent 150.000 – le va fi, în viitor, mai complicat şi îi va costa mai scump să se înscrie la o universitate britanică.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *