La cinci ani de la debut Campania „Premianții fără premii” îl are invitat pe Ioan Bocșa  

La următoarea ediție a aceste campanii se împlinesc cinci ani de zile de când a debutat acest proiect la Deva. „Premianții fără premii” propune manifestarea publică a gratitudinii din partea comunității către oamenii remarcabili ai acestei societăți. Reamintim faptul că această campanie de desfășoară fără a avea vreun organizator din punct de vedere instituțional, fără a avea un buget și doar cu dorința manifestată expres de a arăta lumii că știm, dincolo de aparențe, să ne respectăm oamenii valoroși. Invitatul unui asemenea moment aniversar nu putea să fie decât tot unul foarte important, de aceea ne revine plăcuta bucurie de a anunța întâlnirea cu Ioan Bocșa, personalitate marcantă a culturii româneşti, mentor al mai multor generaţii de interpreţi şi cercetători preocupaţi de studierea folclorului muzical românesc.

 Este prof. univ. dr. în cadrul Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, unde conduce Modulul de Muzică Vocală Tradiţională şi Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane”. Ioan Bocşa a adus contribuţii semnificative etnomuzicologiei româneşti prin culegeri de folclor efectuate în judeţele Alba, Hunedoara, Sălaj, salvând din teren peste 3.500 de producţii muzicale folclorice, prin organizarea unei arhive/fonoteci digitalizate şi elaborarea unor cursuri de specialitate.

În anul 2002 a obţinut titlul de Doctor în Muzică cu teza: Colinda de pe Valea Mureşului Mijlociu (coordonator ştiinţific prof. univ. dr. Ileana Szenik). Munca în domeniul cercetării ştiinţifice s-a concretizat prin editarea mai multor lucrări: 1484 Colinde cu text şi melodie (1999)- 2 volume; Colinde Româneşti (2003) – 2 volume (pentru acestea, în anul 2005 s-a acordat Premiul Ciprian Porumbescu pentru Muzicologie de către Academia Română); Muzică vocală tradiţională din Sălaj (2009) – 2 volume; Colinda în Transilvania – Catalog tipologic muzical (2011) autori Ileana Szenik, Ioan Bocşa – 2 volume; Muzică vocală tradiţională din Munţii Apuseni (2013). A scris și două cărți, una cu impresii de călătorie – Cu cântecul în jurul lumii și una de eseuri – Alfabetul gândurilor mele.

În paralel cu munca de cercetare ştiinţifică, profesorul Ioan Bocşa s-a dedicat şi activităţii artistice alături de Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane”, manifestând o preocupare permanentă pentru dezvoltarea calităţilor vocale şi interpretative ale tinerilor studenţi şi pentru înţelegerea stilului de interpretare caracteristic diferitelor teritorii dialectale. Spectacolele susţinute şi înregistrările realizate cu Ansamblul „Icoane” constituie o modalitate practică de restaurare sonoră şi restituire către marele public a patrimoniului tradiţional imaterial.

 ANSAMBLUL DE MUZICĂ TRADIŢIONALĂ ROMÂNEASCĂ ICOANE al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 1995, din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional. Ansamblul, instruit şi condus de către prof. univ. dr. Ioan Bocşa şi lect. univ. dr. Alina Stan, este format din studenţi şi absolvenţi, având ca liant pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie populară.

În cadrul spectacolelor susţinute, Ansamblul „Icoane“ (grup vocal fete, grup vocal băieţi, grup mixt, trio transilvan şi interpreţi individuali) îşi propune restaurarea sonoră a unor producţii muzicale tradiţionale arhaice, preluate din colecţii şi fonoteci sau culese direct din teren, din zone ale ţării unde folclorul există în forme foarte puțin alterate.

Repertoriul abordat acoperă tot ciclul vieţii, cuprinzând cântece rituale ce însoţesc cele mai importante praguri – evenimente ale trecerii omului prin viaţă: naştere, cătănie, căsătorie, muncă şi moarte. Ponderea cea mai mare o ocupă colinda, cel mai important gen muzical din cadrul Sărbătorilor de Iarnă, având o bogăţie şi varietate unică.

Prin modalităţile de preluare ale cântecelor, prin emisia vocală specific folclorică şi prin formula instrumentală tipică muzicii ţărăneşti transilvănene, Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane” îşi doreşte atingerea firescului şi adesea a dramatismului ritualurilor folclorice şi reconstituirea unei atmosfere proprii satului românesc de acum câteva sute de ani.

„Colinda tradițională românească reprezintă un adevărat univers de o frumusețe tulburătoare, cu origini precreștine. Inițial, colinda avea funcție rituală, de urare înaltă întru rodire și fertilitate, omul sperând că în această perioadă de tranziție, cum este începutul de an, poate influența în bine, prin anumite practici, ciclul naturii și principalele evenimente ce vor urma. Personal, mi-am dedicat câțiva zeci de ani cercetării colindei: am cules din teren peste 2000 de colinde; am coordonat editarea a două volume Colinde Românești, cuprinzând aproximativ 1500 de colinde, pentru care am primit Premiul Academiei Române; am editat împreună cu cercetătoarea Ileana Szenik două volume cu caracter antologic Colinda în Transilvania – catalog tipologic muzical (ediție bilingvă, română – engleză), în care sunt catalogate peste 7500 de colinde; am editat volumele Muzică vocală tradițională din Sălaj și Muzică vocală tradițională din Munții Apuseni, care la rândul lor cuprind aproape 1000 de colinde; împreună cu Ansamblul de Muzică Tradițională Românească ICOANE am susținut zeci de spectacole în țară și străinătate și am înregistrat 4 CD-uri, Colinde Transilvane. Toate acestea le considerăm acțiuni de restituire către cei de la care am cules colindele și către publicul larg.

 Pentru toate acestea, pentru modul în care s-a dedicat tezaurizării valorilor folclorice românești, pentru modul în care a ales să transfere mai departe tradițiile autentice ale poporului român, în special cele din Ardeal, vă propunem să ne întâlnim cu el. Sâmbătă, 13 Octombrie 2018, ora 11.00, artistul, omul, profesorul, interpretul Ioan Bocșa vine la Deva, în Piața Victoriei, la „Premianții fără premii”. Puteți și sunteți rugați să faceți parte din cei care-i vor mulțumi prin oferirea unei diplome și a unui buchet de flori tricolor.

 

********************************************

Despre proiectul „Premianții fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.

 

DEVA, 09 OCTOMBRIE 2018

Dan Terteci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.