LA ORDINEA ZILEI: Cui îi mai ALDE de politică românească?

 

 

Deși ușor peltic și șugubăț, titlul acestui editorial încearcă, făcând haz de necaz, un lucru serios: să cuprindă o stare a politicii românești deloc simplă, deloc normală și sigur de niciun folos cetățeanului. Poate că nu ALDE (partidul din cheița titlului!) este mai-marele necaz al politicii românești: în niciun caz, nu e singurul necaz. Dar baletul strâmb pe care îl face liderul acestui partid în ultima vreme, trăgând în dansul acesta periculos toți oamenii care l-au urmat până acum, până la pierderea umilitoare a alegerilor, este un model trist, ce spun eu?, aproape grotesc al politicii „originale” românești.

De ce nu e politica românească respectată

Nu vreau să încărcăm această demonstrație mai mult decât trebuie, astfel încât vom sintetiza. Ca model al politicii românești „originale”, ALDE demonstrează, mai ales zilele acestea, de ce politica românească nu este respectată în societate. Partid evident al liderului, adică supus mofturilor acestuia, ALDE a pierdut ultimele alegeri, cele europarlamentare, pentru că Tăriceanu a insistat să fie genunchieră, cotieră și pampers pentru Liviu Dragnea, pentru un infractor dovedit, un personaj sinistru care a reușit să adune ura a milioane de români. Tăriceanu, pretinzându-se liberal, a fost scut unui comunist autentic, Liviu Dragnea, un mic dictator care a încercat să reinventeze ceaușismul „cu față umană” și partidul unic.

Pierdere și umilință

Din tot efortul acesta sinistru, ce a pierdut Tăriceanu și a impus, ca umilință, tuturor membrilor ALDE? A pierdut respectul tuturor politicienilor importanți din Uniunea Europeană, inclusiv din structura liberală europeană ALDE, loc de unde a ieșit, cu tot cu partid, în dublă umilință: refuzat și incapabil de depășirea pragului electoral. A pierdut, incredibil, două treimi din electoratul propriu în doar câteva săptămâni, jucând, prostește, cartea pe care, deja, o nație întreagă o dădea perdantă: Liviu Dragnea – PSD. Chiar personal a pierdut enorm din intenția de vot nominală, ajungând să joace, în sondaje, cu „resturile”. A pierdut – Dumnezeu are un teribil simț al umorului! – inclusiv susținerea PSD-ului pe care l-a slujit umil, rămânând acum singur-singurel și cu mâna întinsă la porți mai mărunte.

A fost umilit de electorat, dar s-a răzbunat pe cine nu trebuia, pe cei care nu au avut nicio vină pentru înfrângerea electorală – șefi de organizații și activiști harnici care nu au avut nicio șansă, doborâți de discursurile și atitudinile prostești de la București. Acum, visând de multă vreme să își pună cunună pe cariera politică ajungând președinte, chiar alungat de pesediști, Tăriceanu a început – și își obligă și partidul – un alt dans grotesc.

La limita supraviețuirii politice

Noul dans al lui Tăriceanu e încă mai sinistru decât ce a dansat până acum: fără parte mare din fostul electorat propriu, fără sprijinul PSD, liderul ALDE încearcă o combinație politică cu un partid în care se regăsesc mulți dintre cei mai aprigi dușmani ai săi, Pro România lui Victor Ponta. O combinație mortală din cel puțin trei puncte de vedere: pe de-o parte, oamenii Pro România din teritoriu vor fi loviți de propriii activiști, dacă insistă în alianță, mulți dintre ei plecați din ALDE tocmai datorită politicii lui Tăriceanu; pe de altă parte, electoratul lui Ponta este cvasi-pesedist, Ponta le-a promis altceva, așadar nu cred că acest electorat va merge pe o variantă de „vinitură liberală”; nu în ultimul rând, atenție!, mulți dintre oamenii lui Victor Ponta sunt dintre cei cu coate roase în politica românească, antrenați bine în trădare politică la firul ierbii.

Dar ce să facă Tăriceanu, altceva? Bună întrebare. La cât de prost a condus politica ALDE și cât de maculată e imaginea partidului în acest moment, la cât de copilărește a ratat o șansă de reabilitare desprinzându-se la timp de Dragnea când a văzut uriașul val popular potrivnic, șansele sale de a găsi o soluție rapidă și care să îi satisfacă orgoliul personal – pentru că de partid nu-l doare capul, asta a demonstrat deja – sunt nule. Varianta ca ALDE, singur, să îl facă președinte este exclusă. Singura formațiune politică dispusă să își mai pună mintea cu ALDE pentru o combinație electorală pare să fie Pro România – deși cred că e doar o perdea de fum pentru alte lucruri mai importante pe care le vânează Victor Ponta. Și atunci, e mai bine decât nimic!

Când îți disprețuiești electoratul

În condițiile date, Tăriceanu ne oferă noul lui dans strâmb, penibil (pentru el) și umilitor (pentru partid): dă aparența unui șantaj la PSD, colorat cu, vezi Doamne!, noile pretenții pentru a rămâne la guvernare. Tăriceanu, cel care a acceptat toate mofturile și umilințele comuniste ale lui Liviu Dragnea, pentru a rămâne la guvernare, cel care a susținut berbecește și grotesc toată campania PSD împotriva justiției și a statului de drept, cel care a acceptat un program de guvernare vizibil irealizabil și periculos pentru economie, legi strâmbe și pomeni electorale, iese acum cerând altceva! Brusc, după ce a pierdut și alegerile, și susținerea PSD, ALDE-Tăriceanu reclamă: guvernul social-democrat (din care încă face parte!) este incapabil și ia decizii proaste, programul de guvernare ținut în palme nu mai este bun și trebuie radical schimbat, alianța la guvernare nu mai este posibilă decât în condițiile piticului electoral ALDE!

Partea tristă a acestui dans strâmb este părerea extrem de proastă pe care Tăriceanu o are despre cetățeanul român, pe care îl crede suficient de idiot, de lipsit de educație și fără de mândrie încât să accepte că acest scuipat politic peste lins politic este normalitate. O variantă de salvare, deși întârziată, ar fi fost recunoașterea unei mari greșeli politice și reașezarea unei noi imagini publice, dar nici nu stă în firea politicianului român și, mai ales, nu e în timpul dictat de orgoliul lui Tăriceanu de a se cățăra, acum și cu orice preț, mai sus.

Drumul către singurătate

Exemplul politic dat acum de ALDE-Tăriceanu este cel mai prost cu putință, spunem noi. Este un exemplu politic prost pentru că ALDE nu are nicio scuză pentru susținerea orbească a tuturor fanteziilor distructive ale PSD. Este varianta cea mai proastă de politică românească, ca model, în condițiile în care ALDE, un partid care a slujit până la umilință o dictatură aproape comunistă, cea a lui Dragnea, ajunge acum să încerce să calce în picioare un PSD care i-a hrănit ambițiile și orgoliile atâta vreme. Este deja penibil și încrețitor de coloană vertebrală mesajul de acum al lui Tăriceanu care, sărind la gâtul PSD-ului care l-a hrănit, spune ceva mult mai grav: era excelent cu PSD-Dragnea, este inacceptabil cu PSD-Dăncilă!

Dar nu mai lungim demonstrația, pentru că e deja suficient de limpede. Ca simplă concluzie, părerea noastră este că ALDE-Tăriceanu va mușca, din nou, în gol din combinația de fugă cu Victor Ponta (care ni se pare, de data asta, mult mai isteț!). Iar singurătatea politică de după acest mușcat în gol va fi, evident, mult mai mare – și pentru el, și pentru partidul pe care îl tot mână spre o râpă adâncă.

Vom trăi și vom vedea ce-o mai fi.

 

(Credit foto: stirileprotv.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.