Laura Codruţa Kovesi va fi procuror la DIICOT Sibiu

Laura Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror şef al DNA, va lucra la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Sibiu, a decis miercuri Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Secţia pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruţa Kovesi să îşi continue activitatea de procuror la DIICOT Sibiu, unde avea un loc rezervat, ea plecând de acolo în anul 2006, când a fost numită procuror general.

La şedinţă, care s-a desfăşurat în absenţa Laurei Codruţa Kovesi, au luat parte ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general Augustin Lazăr.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, la începutul şedinţei că, indiferent ce va decide secţia de procurori a CSM cu privire la locul în care îşi va desfăşura în continuare activitatea fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Kovesi va rămâne un procuror cu un nivel de experienţă considerabil în DNA. Lazăr a spus că nu va fi consiler la Ministerul Public, întrucât toate posturile sunt ocupate.
„În continuare vom vedea un procuror care are un nivel de experienţă considerabil în DNA, de fiecare dată când s-a întors în Ministerul Public şi-a continuat activitatea pe profilul de activitate pe care l-a desfăşurat. Mai precizez că cele trei posturi de consilier sunt ocupate în acest moment”, a declarat Augustin Lazăr la intrarea în sediul CSM.
Întrebat dacă îi reproşează ceva Laurei Codruţa Kovesi, Lazăr a evitat să răspundă, spunând că analiza activităţii DNA este în raportul de bilanţ, iar comentariile sale de atunci sunt publice.
„Analiza activităţii DNA o puteţi vedea în raportul care a fost întocmit atunci când a avut loc bilanţul, comentariile pe care le-am avut de făcut atunci sunt publice, despre ce aş recomanda noului procuror şef vom discuta în continuare”, a mai spus procurorul general.

La finalul declaraţiei de presă pe care a susţinut-o la sediul DNA, Kovesi a transmis şi un mesaj „către cetăţeni şi societate”: „Corupţia poate fi învinsă. Nu abandonaţi!”.

Laura Codruţa Kovesi a fost procuror general al României, în perioada 2006-2012 şi se află la conducerea DNA din mai 2013, iar mandatul său urma să se încheie în anul 2019.

A lucrat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu (1995-1999) şi procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu (1999 – 2000). A fost procuror-şef al Biroului de Combatere a Corupţiei şi Criminalităţii Organizate din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (2000 – 2002), procuror-şef al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (2002 – 2004), procuror-şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (2004 – 2004), apoi procuror (2004 – 2006) şi procuror-şef (2006) la Biroul Teritorial Sibiu – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. În octombrie 2006, a fost numită de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de Procuror General al României, funcţie pe care a deţinut-o timp de şase ani.

Apoi, pentru o perioadă de şapte luni, Laura Codruţa Kovesi a fost înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie.

În aprilie 2013, premierul de atunci Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a transmis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, propunerea de numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Laura Codruţa Kovesi a fost audiată, la 9 mai 2013, de membrii CSM, aceştia dând aviz pozitiv propunerii de numire a acesteia în funcţia de conducere pentru DNA. Începând cu 15 mai 2013, este procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În mai 2016, preşedintele Klaus Iohannis a reînvestit-o pe Kovesi la conducerea DNA.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.