Lecţii online: “Sportul, cel mai bun şi ieftin antidepresiv”

„Sportul e cel mai nefolosit antidepresiv deşi e cea mai bună cale de a te menţine sănătos fizic şi psihic”, susţine un tânăr antrenor de fitness din Valea Jiului. Din cauza măsurilor luate pentru a combate răspândirea noului coronavirus, Ovidiu Popa a trebuit să închidă sala. Zeci de pasionaţi de mişcare au rămas brusc fără locul în care se antrenau.

„Sălile s-au închis de mai bine de o săptămână. Decizia a fost aplicată luni, iar, de marţi, am decis să predau orele online. Mereu alături de oameni, în orice perioadă – asta a devenit deviza după care se ghidează familia Fitness Lab și Pilates Lupeni”, explică antrenorul. Ovidiu spune că până şi el a simţit imediat lipsa mişcării: „Mi-e dor de sală, de antrenamentul de acolo. Nu avem ce face, ne descurcăm în condiţiile pe care le avem. Eu, ca sportiv, am simţit restricţiile direct în corpul meu. Practic, noi am devenit dependenţi de sport. Lipsa lui îţi dă aşa o stare, ca de sevraj. Eşti cumva obligat să continui. De asta am şi decis să continuăm lecţiile nu la sală, dar online, gratuit, pentru a-i ajuta pe cei pe care îi antrenam.”

Atât Ovidiu, cât şi soţia lui, Andreea Popa, care e antrenor de pilates, au decis să mute lecţiile în mediul online. De exemplu, antrenamentele sunt live marţi şi joi, de la ora 10, iar orele de pilates se fac la final. În plus, Ovidiu ţine legătura cu clienţii lui pe pagina sa de facebook: „După ce am început să facem antrenamente online, am avut doar reacţii pozitive şi un feedback tare bun de la clienţi”, spune tânărul, care crede cu tărie că, în izolare, sportul e cel mai bun lucru pe care poţi să îl faci pentru corpul tău.

Alături de soția sa, Ovidiu a făcut din sport un mod de viață. Acum, pentru a face mişcare, foloseşte la antrenamente doar greutatea corpului și obiectele din casă. “Nu aveţi nici un motiv pentru a nu face sport! Vă exemplific ce puteţi face : 10 repetări din fiecare mişcare şi luaţi pauză 60 secunde după fiecare set. Repetaţi de patru sau de cinci ori. E un minimum necesar de a vă pune în mişcare”, îşi îndeamnă Ovidiu prietenii. Şi-a deschis sala în urmă cu patru ani: “De atunci, am circa 70 de oameni care vin constant. Acum îmi doresc ca aceşti oameni, dar şi cei care mă urmăresc pe facebook să îşi păstreze tonusul fizic, să nu devină pesimişti şi să se lase cuprinşi de teamă. Îi îndemn să facă sport măcar zece minute pentru ridicarea moralului. E un lucru bun pe care poţi să îl faci tu pentru tine, în propria locuinţă”, crede bărbatul.

“Ovidiu ne transmiți energie cu fiecare postare pe care o faci, ne-ai crescut ca pe niște copii neștiutori, am învățat și am consolidat un stil de viaţă sănătos, sunt convinsă că nici un membru din grupul nostru nu va abandona “lupta” cu sportul. Eu îți mulțumesc!”, scrie unul dintre pasionaţii de fitness care îl urmăresc online pe antrenorul din Lupeni.

Mesajul medicilor este foarte clar: o dietă bună şi mişcarea, atât în cazul tinerilor, cât şi a celor în vârstă, este crucială în a menţine sistemul imunitar puternic împotriva COVID-19. Mai mult, cu cât măsurile de prevenţie se vor înăspri şi lumea va rămâne tot mai mult în case, oamenii vor găsi în sport un aliat puternic pentru a-şi consuma energia şi frustările care apar inevitabil în asemenea situaţii.

Ovidiu postează regulat şi mesaje pentru prietenii săi: “Sper că nu exageraţi cu mâncarea! Faceţi antrenamente online din acelaşi motiv ca şi mine –  pentru că sportul este cea mai bună cale să-ți menții forma fizică și psihică și cel mai nefolosit antidepresiv”, spune antrenorul care promite că vine la fiecare două zile cu câte o idee nouă: “Ne vedem live! Staţi acasă! Show must go on!”

 

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *