Legea offshore a fost adoptată de Senat şi merge la Camera Deputaţilor, for decizional

Legea offshore a fost adoptată, miercuri, de plenul Senatului, cu 91 de voturi pentru şi 13 contra. Au votat în favoarea legii toate partidele, mai puţin cei de la AUR. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Raportul a fost admis cu 86 de voturi pentru  şi 13 contra.

Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a declarat în plen că grupul PSD susţine şi va vota această lege. „A trebuit să vină PSD la guvernare pentru ca această leges să vină din nou în dezbatere, împreună cu partenerii de guvernare, a spus liderul senatorilor PSD.

 

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a afirmat, în plen, că ”mult a fost puţin a rămas” iar votul de astăzi este o mişcare de responsabilitate, nu doar economică ci şi politică, în contextul în care Putin foloseşte gazul rusesc drept armă de şantaj geopolitic.

”Trădători sunt cei care nu acceptă astăzi să voteze legea offshore şi o spun răspicat, dependenţa energetică a României este cu un pas mai aproape de realizare şi statul va putea deveni un furnizor de securitate energetică şi pentru ale state din regiune”, a mai spus senatoarea liberală.

Potrivit acesteia, sunt modificări mai mult decât necesare, fie că vorbim de dreptul de preemiţiune al statului român, care va asigura, în caz de nevoie, aprovizionarea cu prioritate a pieţei româneşti, precum şi stabilitatea şi predictibilitatea regimurilor fiscale de redevenţă.

Reprezentantul USR, Narcis Mircescu a afirmat că în sfârşit, după 10 ani de la descoperirea gazelor în Marea Neagră, ajungem să votăm legea offshore, care este o lege bună, deşi e incompletă. Senatorul a ţinut să precizeze că este responsabil pentru întârzierea acestei legi nu numai Liviu Dragnea dar şi ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Este surprinzător că nu avem niciun membru al Guvernului care să susţină această lege”, a arătat el.

UDMR, prin vocea senatorului Istvan Antal Lorant, a spus că votul pentru legea offshore este ”un moment cheie, strategic”.

„E nevoie ca clasa politică să dea un semnal de consens. Suntem pe un drum bun, pentru că aproape toate partidele votează această lege”, a arătat el, precizând că, prin adoptarea lui, se reduce dependenţa de import.

„Prin votul acestei legi întărim securitatea energetică a României”, a mai spus senatorul UDMR.

AUR a anunţat că nu votează legea. „Nu am văzut o mai mare ticăloşie, sunteţi pe cale să votaţi o lege a trădării naţionale, crezând că noi toţi şi poporul, suntem nişte proşti”, a spus Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR.

„Cei care veţi vota pentru această lege, împotriva intereselor românilor, veţi favoriza Rusia lui Putin, ştim foarte bine cine va exploata aceste gaze”, a mai spus el, adăugând că românii nu vor primi nimic.

Amendamentul USR privind transferul profitului din exploatarea gazelor către Pilonul II de pensii a fost respins cu doar 21 de voturi pentru şi 65 contra.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *