Legea prin care pacienţii asiguraţi la CNAS vor beneficia gratuit de investigaţii de screening, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, informează Administraţia Prezidenţială. Legea prevede că pacienţii asiguraţi prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) beneficiază gratuit de investigaţii de screening la propria solicitare, din momentul încadrării în grupul de risc sau în baza unei trimiteri de la medicul specialist.

Proiectul adoptat pe 27 octombrie decizional de Camera Deputaţilor modifică legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, în sensul acordării pacienţilor asiguraţi prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de a beneficia, gratuit, de investigaţii de screening la solicitare proprie, din momentul încadrării în grupul de risc sau în baza unei trimiteri de la medicul specialist.

Prin screening se înţelege examinarea iniţială de prezumţie sau stabilirea existenţei reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale într-o populaţie, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee şi tehnici de investigaţie în scopul descoperirii precoce şi evidenţierii lor într-un stadiu incipient

Astfel, conform iniţiativei legislative de acest screening, gratuit, vor beneficia „pacienţii asiguraţi prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au dreptul la investigaţii gratuite de screening la justa solicitare proprie din momentul încadrării în grupul de risc sau pe baza unei trimiteri de la medicul specialist”.

Pe 2 octombrie 2019, Senatul a adoptat proiectul ca prim for sesizat, iar pe 27 octombrie Camera a dat votul decizional de adoptare.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *