Legea privind înfiinţarea Avocatului Copilului a fost aprobată de Parlament

Proiectul de lege al Guvernului privind înfiinţarea Avocatului Copilului, ca structură în cadrul instituţiei Avocatului Poporului, care se va ocupa exclusiv de protecţia drepturilor copilului, a fost adoptat marţi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Potrivit legii, Avocatul Copilului, sub coordonarea Avocatului Poporului, acţionează în scopul apărării, promovării şi protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susţine şi încurajează respectarea şi promovarea drepturilor copiilor.

Printre atribuţiile noii instituţii se numără soluţionarea sesizărilor individuale făcute de copii sau de reprezentanţi ai acestora în legătură cu acţiunile instituţiilor publice din domeniu, soluţionarea oricărei sesizări în legătură cu încălcarea unuia sau mai multor drepturi ale copilului, promovarea drepturilor copilului în rândurile copiilor şi adulţilor, formularea de propuneri de măsuri menite să încurajeze participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc şi elaborarea studii cu privire la exercitarea şi respectarea drepturilor copilului.

Pentru înfiinţarea noii structuri, Avocatul Poporului va avea, începând cu 1 ianuarie 2018, 18 noi posturi dintre care patru posturi în aparatul central şi câte un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta doar dosare şi cazuri care vizează problematica drepturilor copilului.

Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz, legea urmând să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *