Legile Justiţiei: Hotărârile judecătoreşti trebuie redactate în cel mult 90 de zile de la pronunţare

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a adoptat marţi un amendament al PSD la alegea 304/2004 privind organizarea judiciară, protrivit căruia judecătorii vor trebui să îşi motiveze deciziile în cel mult 90 de zile de la pronunţare.

”Hotărârile judecătoreşti trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării. În cazurile temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile de cel mult două ori”, se arată la alineatul (3) al articolului 16 din legea 304/2004.

Amendamentul, propus de PSD, a fost adoptat cu majoritate de voturi, fiind înregistrată o singură abţinere.

Principalul avocat a prevederii a fost preşedintele comisiei speciale, social-democratul Florin Iordache, care a argumentat că în prezent, în lipsa unei astfel de reglementări, sunt cazuri în care judecătorii ajung să iasă la pensie fără a redacta motivările deciziilor luate.

Un alt amendament adoptat marţi de comisia specială prevede reconfigurarea sălii de judecată astfel încât să fie respectată egalitatea de arme dintre părţi.

”Configuraţia sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalităţii de arme în ceea ce priveşte aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor”, se arată în amendamentul adoptat în unanimitate. Propunerea a fost făcută de Parchetul General şi a fost însuşită sub formă de amendament de UDMR.

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a început luni dezbaterile legii 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce săptămâna trecută a finalizat raportul legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.