Liviu Dumitru, șeful IPJ Hunedoara: Dacă eram pregătiți, mai exista un moment ”Sorin Vezeteu”?

Liviu Dumitru, șeful Inspectoratului de Poliție al județului Hunedoara, revine cu o nouă postare pe blogul personal, în care scrie despre Sorin Vezeteu, polițistul omorât cu sălbăticie la Suceava.

”La ora la care am început să scriu acest articol, motorul de căutare Google a găsit, în mai puțin de o secundă, 62.700 de răspunsuri la interogarea ”Sorin Vezeteu”.

Înainte de fatidica zi de joi, în care Ioan Beșa a decis soarta polițistului aflat la datorie în gara din Suceava, cu excepția cercului lui de prieteni și a colegilor de serviciu, puțini știau cine este agentul șef de poliție Sorin Vezeteu. Rotiță în angrenajul complex din care făcea parte, acesta s-a întâmplat să fie la datorie în momentul în care, sfidând legile lumești și pe cele sfinte, criminalul a hotărât că cei doi copii ai polițistului trebuie să trăiască fără tată și soția să-i rămână văduvă.

Am fi tentați, probabil, să punem acest lucru doar pe seama unei întâmplări nefericite, a unui destin tragic sau a unei statistici care permite ca, la un anumit număr de ”morți violente”, una dintre acestea să fie și a unui polițist. Numai că, făcând acest lucru, am deveni (conștient) complici ai fiecărui scelerat care, înarmat cu un cuțit, consideră că, în balanța justiției, a-ți înjunghia semenul raportat la pedeapsa pe care poți să o primești, face ca actul abominabil să merite să fie făcut. Și nu față de oricine: față de un apărător al ordinii publice! Și nu oricum: în public! În fața lumii, într-o gară. Sfidător. Arogant. Ca acțiunile teroriste! Cu un dispreț vădit față de semeni și față de cele mai elementare reguli care ar trebui să asigure stabilitatea unei societăți!”, scrie Liviu Dumitru.

În aceeași postare, șeful IPJ Hunedoara mai vorbește și despre impasul în care se află autoritatea polițiștilor: ”Vrem polițiști curajoși și demni, incoruptibili și altruiști, implicați și bine pregătiți, disponibili și fermi, dar… suntem oare pregătiți pentru ei? Dacă eram pregătiți, mai exista un moment ”Sorin Vezeteu”?

Am ajuns la momentul regretabil, dar previzibil al sacrificiilor. Previzibil pentru că luptăm uneori cu arme inegale pentru cei care ne trimit la luptă după ce ne-au legat de mâini și de picioare!

Joi, încă un coleg de-al nostru a trecut în neființă. Agentul șef Sorin Vezeteu, ucis tragic nedrept, a fost comemorat duminică în toate unitățile Poliției Române. În mica bisericuță din curtea IPJ Hunedoara s-a oficiat o slujbă de pomenire și s-a păstrat un moment de reculegere, iar la monumentul închinat Polițistului Român a fost păstrat un moment de reculegere. Sperăm ca jertfa sa să nu fi fost în zadar”, mai scrie Liviu Dumitru.

Postarea integrală o puteți citi AICI.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *