Locomotiva cu abur, la ultima plimbare

Micuța locomotivă din Petroșani va rula pentru ultima dată pentru copii. Locomotiva Skroban pornește în data de 31 august pentru ultima dată în călătorie. Anunțul a fost făcut chiar de creatorul acesteia, inginerul Alexandru Skroban, care spune că din motive ce țin de sănătatea sa, nu va mai putea să facă acest lucru. În plus, inginerul petroșănean nici nu a găsit pe cineva care să îi ducă munca mai departe.

”Cu bucurie și satisfacție va anunț că pe data de 31 August 2019 am programat o nouă întâlnire cu locomotiva jucărie în parcul CAROL SCHRETER din PETROȘANI, cu copiii și părinții lor. Va invit și va aștept cu drag. Locomotiva va porni la orele 15. În cazul în care va fi timp nefavorabil, programul se va decala pe data de 01 septembrie sau pe altă zi. Cu această ocazie doresc să anunț că va fi ultima întâlnire, deoarece nu am găsit niciun amator dornic să continue ce am început eu, motiv pentru care voi dona locomotiva la un muzeu. Vârstă mă obligă să fac acest pas. De preferat este muzeul din Petroșani, deoarece aici s-a născut ca model unic în domeniu și a distrat copiii care nu-o vor uita. În altă parte va fi străină”, a scris pe pagina se de pe o rețea socială dr.ing. Alexandru Skroban.

Creatorul locomotivei cu aburi este dr. ing. Alexandru Skroban, care a lucrat timp de 2 ani la realizarea acesteia. Alexandru Skroban a fost șeful Secției de Proiectări din cadrul CEPROM. Alexandru Skroban și-a transformat garajul din curtea casei în atelier. Piesele nu au fost ușor de găsit. “Părintele” locomotivei a apelat la ajutorul societăților comerciale din zonă.

Locomotiva cu aburi realizată de dr. ing. Alexandru Skroban este unică în Europa. Aceasta funcționează cu un kilogram de huilă, opt litri de apă și are o autonomie de o oră. Micuța locomotivă se plimbă pe șinele de 60 de metri cu o viteză de 10 km/h.

Micuța locomotivă urmează, apoi, a fi expusă la Muzeul Mineritului din Petroșani, edificiu care este în plin proces de modernizare.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *