Lucian Heiuș, Adrian David și Florin Oancea au donat sânge pentru a salva vieți

Cei trei liberali hunedoreni care au fost infectați cu noul tip de coronavirus au donat sânge pentru plasmă. Este vorba de Lucian Heiuș, președinte PNL Hunedoara, Adrian Nicolae David, prim-vicepreședintele PNL Hunedoara și de Florin Nicolae Oancea, primarul municipiului Deva.

Solidaritatea este cuvântul de ordine. Cei trei au fost infectați cu temutul coronavirus, la începutul lunii martie. Au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, iar acum că au anticorpi la acest virus au decis să doneze plasmă pentru a ajuta la tratarea pacienților aflați în stare gravă.

„Astăzi am fost și am donat sânge, iar din sângele donat printr-un aparat special va fi extrasă plasma care va fi folosită pentru a ajuta la vindecarea persoanelor infectate cu Sars-COV-2 și care sunt într-o situație mai dificilă. Dacă Dumnezeu a decis ca noi să trecem prin această boală, ni s-a părut corect să încercăm să ajutăm și prin acest gest pe cei care la rândul lor sunt infectați”, a declarat pentru www.replicahd.ro, Lucian Ovidiu Heiuș, președintele PNL Hunedoara.

Cei trei au trăit o serie de emoții greu de descris atunci când au aflat că sunt pozitivi la noul coronavirus. Acum, vor ca prin gestul lor să ajute alți pacienți.

„Am răspuns pozitiv la chemarea de a dona plasmă. Eu consider că alături de profesionalismul medicilor și de atitudinea corectă pe care trebuie să o avem față de această pandemie, solidaritatea este o atitudine care poate să salveze foarte multe vieți și poate să vină în sprijinul nostru, al tuturor. E firesc, ar trebui să intre în rutina noastră obișnuită să donăm sânge de fiecare dată când este posibil”, a declarat pentru www.replicahd.ro, Adrian Nicolae David, prim-vicepreședinte PNL Hunedoara.

”E un gest de normalitate și responsabilitate. Am trecut prin această experiență dificilă, dar dacă tot am trecut prin ea și ne-am vindecat, și știind că încă sunt multe persoane internate în spitalele din România, unele dintre ele într-o situație mult mai gravă decât am fost noi, chiar pe terapie intensivă, am decis, împreună cu colegii mei, de a dona plasmă, în așa fel încât să contribuim, în măsura în care putem, la vindecarea celorlalți pacienți. Sunt convins că gestul nostru va fi urmat de multe alte persoane care au trecut prin această experiență”, a declarat pentru www.replicahd.ro, Florin Nicolae Oancea, primarul municipiului Deva.

Plasmafereza reprezintă o tehnică transfuzională care permite prelevarea doar a plasmei de la un donator de sânge. Plasma serveşte apoi la tratarea bolilor, fie ca atare, fie în stare purificată.

Specialiştii Centrului de Transfuzie Sanguina a județului Hunedoara vor contacta persoanele vindecate de COVID – 19, care doresc să doneze sânge. Plasma rezultată va fi folosită în tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus şi aflaţi într-o stare avansată a bolii.

Aparatul medical a fost donat de compania “Besamex” care, în urma unui acord încheiat cu Ministerul Sănătăţii, a oferit astfel de aparate medicale, prin donaţie, şi altor spitale din ţară.

”Noi extragem plasma cu anticorpi și acești anticorpi au efect neutralizant la un pacient care este în stare acută, adică are virusul în cantitate foarte mare. Este o terapie folosită în foarte multe țări din lume și se pare că am avut și noi câteva situații cu efecte foarte bune, în care s-a observat o îmbunătățire a stării de sănătate a pacienții cu COVID. Aceste probe vor fi trimise la București, pentru că vor fi efectuate probe suplimentare, rezultatele vor fi comunicate și plasma va fi folosită pentru a salva pacienții”, a explicat dr. Victoria Halmagi, directorul Centrului de Tranfuzie Sanguină Hunedoara.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *