Lumea riscă „să piardă controlul asupra Sida” din cauza lipsei banilor – experţi

Lupta împotriva Sida (sindromul imunodificienţei umane dobândite) are nevoie de mai multe miliarde de dolari anual, din lipsa cărora boala riscă să se extindă, au avertizat duminică experţii prezenţi la Amsterdam, înaintea deschiderii Conferinţei internaţionale dedicată maladiei, scrie AFP.

„Vom avea probleme dacă nu avem mai mulţi bani”, a estimat Mark Dybul, un cercetător şi diplomat american, în timpul unui colocviu organizat înaintea conferinţei, care va avea loc de luni până vineri. Dybul este un fost preşedinte al Fondului mondial al luptei contra Sida.

Cel mai prost scenariu potrivit expertului: ca lipsa de finanţare să se conjuge cu riscul unei epidemii de noi infecţii din cauza demografiei galopante în anumite ţări atinse grav de maladie, în special în Africa. „Alăturaţi aceste două elemente şi veţi obţine o criză majoră”, a atras el atenţia, temându-se ca „lumea să nu piardă controlul asupra extinderii virusului”.

În prezent, 36,9 milioane de persoane trăiesc cu virusul HIV, sperând că nu se agravează ajungând la Sida.

Numărul infecţiilor scade şi, pentru prima dată de la începutul secolului, numărul morţilor anual a ajuns sub un milion în 2016 (990.000), apoi în 2017 (940.000).

Dar ONUSIDA, instanţa de luptă contra Sida de la ONU, estimează o finanţare de 7 miliarde de dolari pe an pentru ca această boală să nu mai fie o ameninţare pentru sănătatea publică mondială până în 2030.

Comunitatea cercetătorilor şi a asociaţiilor se teme mai ales de o scădere a dotărilor americane.

După alegerea lui Donald Trump, Statele Unite, primul contributor din istorie la lupta împotriva Sida, au prevăzut reduceri bugetare, care nu au fost până acum adoptate de Congresul american.

„Dacă nu luăm măsuri drastice, nu ne vom apropia nici măcar” de scopul fixat pentru 2030, a subliniat Nduku Kilozo, de la Consiliul naţional kenyan pentru controlul Sida. „Suntem foarte, foarte departe de scopul nostru, nu doar în termeni de eliminare a Sida, ci şi de prevenţie”, a subliniat specialista, adăugând că fondurile dedicate distribuirii de prezervative a scăzut mult.

 

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.