Mai multe corpuri ale Universității Petroșani ar putea fi închise

Mai multe corpuri ale Universității Petroșani ar putea fi închise, în iarna ce urmează pentru a reduce cheltuielile de încălzire. Universitatea din Petroșani înregistrează cheltuieli semnificative în ceea ce privește utilitățile. Spre exemplu doar pe timpul verii, facturile lunare privind utilitățile și întreținerea se ridică la circa 75.000 de lei, acestea dublându-se iarna. Există varianta ca unele corpuri ale Universității Petroșani să intre în conservare pe perioada de iarnă, tocmai pentru a reduce cheltuielile cu încălzirea. Universitatea din Petroșani era unul dintre beneficiarii societății de termoficare. Cum din iarna acestui an, Complexul Energetic Hunedoara nu va mai livra agent termic, și instituția de învățământ superior rămâne fără căldură. Prevăzători fiind, Universitatea din Petroșani este racordată la gazul metan, astfel clădirile pot fi încălzite pe baza centralelor termice proprii.

“Era mai avantajos cu termoficarea pentru că mai puteam încheia un contract prin care noi plăteam eșalonat energia termică, dar am avut și problemele cu punctul termic care deservea corpurile A, B și D, care nu funcționa la parametri, și când doream o anumită temperatură în spațiile de învățământ nu se putea atinge. Erau și avantaje, dar și dezavantaje și asta că sistemul de termoficare nu a fost reabilitat de foarte mult timp. Cu căminele am funcționat pe gaz toată iarna pentru că termoficarea pornea la 1 noiembrie, iar noi am avut temperaturi scăzute și în octombrie, iar obiectivul nostru este să le asigurăm studenților condiții de încălzărire, apă caldă”,  a mai spus sursa citată.

Universitatea din Petroșani a primit fonduri și de la Ministerul Educației. În cazul în care banii nu vor fi suficienți pentru plata cheltuielilor, reprezentanții UPET vor solicita noi alocări financiare.

“Dacă nu avem altă soluție, luăm în calcul închiderea unor spații în perioada de iarnă, să le ținem în conservare. Vom încălzi doar la un anumit nivel, în regim de avarie, ca să nu creștem nejustificat cheltuielile. Suntem o universitate cu 12 corpuri de învățământ. Costurile lunare sunt vara undeva la 75.000 de lei, cu apă, energie și alte utilități, iar iarna se dublează cheltuielile. Numai apa ne costă undeva la 15.000 de lei lunar, vara. Apa caldă trebuie să o furnizăm și vara studenților care stau în cămine”,  a mai spus rectorul Universității Petroșani.

Clădirile în care funcționează căminele Universității din Petroșani au fost reabilitate termic, însă au mai rămas de anvelopat corpurile în care se desfășoară cursurile.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.